Сильні зливи та повені в Пакистані різко збільшать попит на продовольство

Джерело:  GrainTrade
колосок

Викликані мусонними дощами тривалі зливи в Пакистані затопили третину країни та призвели до загибелі понад 1100 людей, зокрема 380 дітей. Кількість опадів в країні на 190% перевищила середній 30-річний показник, а найбільше постраждала провінція Сінд з населенням 50 мільйонів людей, де опадів випало на 466% більше норми. В ООН назвали ситуацію «безпрецедентною кліматичною катастрофою».

Прем’єр-міністр країни Шехбаз Шариф закликав світ допомогти Пакистану, зазначивши, що між обіцяною допомогою та масштабами катастрофи існує «значний розрив». Він вважає, що країна може купувати російську пшеницю, не порушуючи накладених на рф санкцій, оскільки потрібно годувати людей, тому продовжує обговорювати пропозицій від росії.

Міністр фінансів Пакистану цього тижня обсудив можливість часткового дозволу на торгівлю овочами з Індією, торговельних відносин з якою немає через напружені політичні стосунки між країнами.

Влада заявляє, що Пакистан буде змушений імпортувати деякі сільськогосподарські товари, зокрема цибулю, томати, картоплю, рис та пшеницю, оскільки повені змили посіви. Пшеницю планується купувати у зовнішніх постачальників для поповнення стратегічних запасів країни. Зараз влада Пакистану веде переговори з рф по закупівлі російської пшениці, щоб отримати найкращу ціну. Але й росія зацікавлена в угоді, оскільки санкції знизили попит на пшеницю з боку деяких імпортерів, а врожай цьогоріч буде рекордним.

У 2021 році Пакистан зібрав 27 млн т пшениці при рівні споживання 29 млн т, тому імпортував ще приблизно 3 млн т. Після різкого зростання цін у квітні-травні Державна Торговельна корпорація (ТСР) придбала 28 травня 500 тис т борошномельної пшениці за ціною 515,49 $/т C&F, 1 липня – ще 110 тис т за ціною 439,4 $/т C&F, 7 липня – 500 тис т за ціною 439,4 $/т C&F, 25 липня – 300 тис т за ціною 404,86 $/т C&F.

Домовленості про поставку Пакистану 2 млн т російської пшениці за міждержавними угодами поки не виконані, але на тлі зниження світових цін та санкційних обмежень рф зараз може домовитися про поставки до Пакистану значних партій пшениці, що знизить тиск на світові ціни.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!