Світові ціни на нафту та ціни на газ в Європі опускаються під тиском збільшення пропозицій попри скорочення експорту з рф

Джерело:  GrainTrade
газ

Всупереч намірам Газпрому «заморозити» своїх основних покупців, ціни на газ в Європі стрімко опускаються на тлі збільшення поставок зрідженого газу. Вчора листопадові ф’ючерси на газ обвалилися ще на 15%, вперше з початку літа опустившись нижче рівня 1100 $/тисячу кубометрів. А з середини серпня,коли Газпром майже зупинив поставки газу до ЄС, котирування на газ знизилися втричі.

Біля узбережжя Іспанії, що стала головним хабом з імпорту газу та контролює 33% потужностей по прийманню та майже 50% – по зберіганню зрідженого газу, зараз на дрейфі стоять 35 ЗПГ-танкерів, на борту яких знаходиться 2,5 млн т ЗПГ (зрідженого природного газу). Його поставки цьогоріч вперше перевищили обсяги поставок від Газпрому.

За 9 місяців поточного року Газпром знизив видобуток газу на 30% а його експорт – на 67%, проте європейські сховища заповнені на 92%.

Крім того, на котирування тисне зниження цін на нафту, викликане рішенням адміністрації президента США направити на світовий ринок додаткові обсяги нафти із стратегічного резерву у відповідь на кулуарну змову рф та країн ОПЕК про скорочення видобутку на 2 млн барелів/добу.

На тлі рішення ОПЕК 6 жовтня ціни на нафту виросли до 98 $/барель, проте протягом двох наступних тижнів грудневі ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures опустилися на 8,9% до 90 $/барель.

Голова КНР Сі Цзіньпінь на з’їзді партії заявив про продовження жорсткої політики щодо стримування короновірусу, тому попит на нафту з боку Китаю найближчими місяцями може залишатися низьким внаслідок нових імовірних локдаунів.

Стабільні ціни на нафту підтримають котирування на ріпак та канолу, оскільки попит на біодизель залишатиметься на високому рівні, і європейські споживачі активізують закупівлі.

Листопадові ф’ючерси на ріпак в Парижі за два тижні впали на 1,6% до 623 €/т, але за місяць додали 3,8%, і найближчим часом різких коливань ціни не очікується.

В Україні попит на ріпак з поставкою в чорноморські порти відновлюється на новинах про можливе продовження роботи зернових коридорів, і ціни попиту складають 465-475 $/т або 17000-17500 грн/т, тоді як ціни попиту на поставки до країн ЄС виросли до 580-615 €/т DAP Польща, Чехія, Словаччина.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!