Світове виробництво зернових у 2024 році прогнозується на рівні 2023 року, а обсяг торгівлі зерновими може скоротитися — ФАО

Джерело:  ФАО
ФАО

Поточний прогноз ФАО зі світового виробництва зернових у 2024 році був знижений у вересні на 2,8 млн тонн порівняно з його липневим значенням, що обумовлено погіршенням видів на врожай фуражних зернових. В результаті проведеного перегляду обсяг виробництва зернових у світі в 2024 році може становити 2 851 млн тонн, що близько до показників минулого року.

Відповідно до скоригованого у бік зниження прогнозу, обсяг виробництва фуражних зернових у світі в 2024 році складе 1 523 млн тонн, скоротившись на 7 млн ​​тонн порівняно з липневим значенням, що на 9,4 млн тонн (0,6 відсотка) нижче за рівень 2023 року . Зниження прогнозу головним чином пояснюється тим, що спекотні та посушливі погодні умови негативно вплинули на види на врожай у Європейському союзі, Мексиці та в Україні. Руйнівна дія війни в Україні також продовжує позначатися на сільськогосподарському виробництві. У зв’язку з негативним впливом аномально високих температур на врожайність було знижено прогноз щодо обсягу виробництва ячменю в Канаді та Європейському союзі, а також очікується зниження врожаю сорго у Сполучених Штатах Америки, внаслідок чого прогноз щодо обсягу виробництва скоригований у бік зниження. У той же час прогноз щодо обсягу виробництва кукурудзи у Сполучених Штатах Америки був переглянутий у бік значного підвищення на тлі сприятливих погодних умов та обумовленого ними покращення видів на врожай; Проте виробництво кукурудзи, як і раніше, прогнозується на рівні, нижчому за показник 2023 року. Згідно з прогнозом ФАО, обсяг виробництва пшениці у світі становитиме 791,4 млн. тонн, що на 2,3 млн. тонн вище, ніж очікувалося в липні, і майже на 3 млн. тонн перевищує показник минулого року. Основний приріст даного показника обумовлений врожаєм, що перевершив очікування, в Сполучених Штатах Америки, де збір озимих практично завершений, а також невеликим переглядом у бік підвищення прогнозів щодо обсягу виробництва в Китаї (материковому) та Аргентині. Проведена в бік підвищення коригування була частково компенсована зниженням прогнозів за обсягом виробництва пшениці в Європейському союзі через надмірність опадів і в росії, де несприятливі погодні умови призвели до зниження врожайності. Порівняно з липнем ФАО підвищила прогноз щодо обсягу виробництва рису у світі на 1,9 млн тонн, що пов’язано насамперед із переглядом у бік підвищення показників виробництва за попередні періоди у Бангладеш. Вища, ніж очікувалося раніше, врожайність рису зимово-весняного сезону, а також високі темпи літньо-осінньої посівної кампанії також сприяли підвищенню прогнозу виробництва у В’єтнамі. Поряд з іншими менш значними коригуваннями ці переглянуті дані з надлишком компенсували деяке погіршення видів на врожай у Китаї та Індонезії. У результаті цих коригувань світове виробництво рису в сезоні 2024–2025 років, за прогнозами, може становити 537,0 млн тонн, що на 1,0 відсотка вище, ніж у сезоні 2023–2024 років, і є новим рекордним рівнем.

Прогноз споживання зернових у світі в сезоні 2024-2025 років знижений на 4,7 млн ​​тонн в порівнянні з липневим прогнозом – до 2852 млн тонн, що на 0,2 відсотка перевищує рівень сезону 2023-2024. Прогноз щодо загального обсягу споживання фуражних зернових у світі був підвищений на 0,2 відсотка і становить 1 526 млн тонн у сезоні 2024–2025 років, незважаючи на проведений у цього місяця перегляд у бік зниження на 3,8 млн тонн, зумовлений насамперед більше низьким, ніж очікувалося раніше, споживанням на корми ячменю (в основному в Канаді) та сорго (в основному в Китаї (материковому)). З урахуванням перегляду у бік зниження обсягу споживання пшениці в світі на 2,2 млн тонн, обумовленого головним чином переглядом даних про споживання пшениці в продовольчих цілях за попередні періоди в Китаї (материковому), загальний обсяг споживання пшениці у світі в сезоні 2024–2025 років тепер прогнозується на рівні 793,3 млн тонн, що на 0,6 відсотка нижче рівня сезону 2023-2024 років. Обсяг споживання рису у світі в сезоні 2024–2025 років, згідно з прогнозами, досягне 532,9 млн тонн, що на 1,3 млн тонн більше, ніж прогнозувалося в липні; таке підвищення обумовлено більш оптимістичними очікуваннями щодо рівня запасів в Азії та переглядом глобальних демографічних даних. Відповідно до переглянутого прогнозу, цього сезону обсяг споживання рису у світі може досягти рекордно високого рівня через те, що його споживання в харчових цілях стрімко наростає.

Запаси зернових у світі на кінець сезону 2025 року, як очікується, становитимуть 890 млн тонн, що на 4,5 млн тонн менше, ніж прогнозувалося в липні, при цьому вони все ж таки будуть на 1,2 відсотка вище показників початку сезону. З урахуванням нових прогнозних даних у сезоні 2024–2025 років співвідношення запасів зернових у світі до їх споживання становитиме 30,7 відсотка, практично не змінившись порівняно з попереднім сезоном, що свідчить про сприятливі перспективи пропозиції в новому сезоні. Зроблений цього місяця перегляд у бік зниження обсягу запасів зернових у світі пояснюється скороченням прогнозу запасів фуражних зернових у світі на 10,6 млн тонн. Найбільше було знижено оцінку запасів кукурудзи, що зумовлено насамперед зниженням запасів у Європейському союзі, а також в Україні внаслідок погіршення видів на врожай. Крім того, прогнозується зниження запасів ячменю, в основному в Канаді та Європейському союзі, а також запасів сорго у Китаї (материковому) та у Сполучених Штатах Америки. Незважаючи на такий перегляд у бік зниження, очікується, що запаси фуражних зернових у світі збільшаться на 1,2 відсотка порівняно з рівнем початку сезону. При цьому прогноз щодо загального обсягу запасів пшениці у світі було підвищено на 6,2 млн тонн, і, як очікується, вони становитимуть 314,4 млн тонн, практично не змінившись порівняно з рівнем початку сезону. Зроблений цього місяця перегляд у бік підвищення рівня запасів пшениці майже на 7,7 млн ​​тонн обумовлений уточненням даних щодо обсягів споживання в Китаї (материковому) за попередні періоди. Здійснене цього місяця коригування у бік підвищення також пов’язане зі збільшенням обсягу запасів пшениці у Сполучених Штатах Америки у зв’язку з покращенням видів на врожай. Станом на кінець сезону 2024–2025 років запаси рису у світі, як і раніше, оцінюються на піковому рівні в 204,8 млн. тонн, що відповідає липневому прогнозу.

Прогнозований ФАО обсяг торгівлі зерновими у світі в сезоні 2024–2025 років становить 485,6 млн тонн, що на 4,5 млн тонн вище за липневий показник, але все ще на 3,3 відсотка нижче за рівень сезону 2023–2024 років. Прогнозований обсяг торгівлі фуражними зерновими у світі в сезоні 2024–2025 років (з липня по червень) збільшено порівняно з липневим прогнозом на 2,0 млн. тонн. Зроблений перегляд зумовлений головним чином збільшенням прогнозу обсягу торгівлі кукурудзою у світі у зв’язку з очікуваним збільшенням експорту зі Сполучених Штатів Америки на тлі підвищення прогнозного обсягу виробництва, а також зростанням попиту з боку Мексики та В’єтнаму. Незважаючи на перегляд у бік підвищення, очікується, що обсяг торгівлі зерновими у світі в сезоні 2024–2025 років знизиться до 232,9 млн. тонн, що на 4,2 відсотка нижче, ніж у сезоні 2023–2024 років. Прогнозований обсяг торгівлі пшеницею у світі в сезоні 2024-2025 років (з липня по червень) був також підвищений на 1,2 млн. тонн до 199,4 млн. тонн. Перегляд цього місяця прогнозу у бік підвищення загалом зумовлений збільшенням поставок із Казахстану та Сполучених Штатів Америки у зв’язку з вищими, ніж очікувалося, урожаями, а також нарощуванням обсягу закупівель з боку Європейського Союзу. Попри це очікується, що обсяг торгівлі пшеницею у світі в сезоні 2024–2025 років знизиться на 3,7 відсотка. Обсяг міжнародної торгівлі рисом у 2024 році (січень–грудень) прогнозується на рівні 52,0 млн тонн, що на 900 000 тонн перевищує липневий прогноз, але все ж на 1,5 відсотка нижче рівня 2023 року, очікування.

Зведені таблиці

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!