Світ спостерігає за повільним відновленням експорту зерна з України

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Україна оприлюднила плани щодо обережного нарощування експорту зерна, оскільки перша поставка після вторгнення Росії була оцінена як обнадійливий ранній крок до розблокування мільйонів тонн сільськогосподарських культур та зниження світових цін на продовольчу продукцію, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Перші 2 тижні розглядатимуться як випробувальний період, не більше 3 суден на день у кожному напрямку через нові коридори безпечного проходу, встановлені згідно з угодою з Росією, Туреччиною та ООН, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков 1 серпня. У разі успіху експорт може збільшитися до 3 млн тонн на місяць через 4-6 тижнів, сказав він.

Ф’ючерси на пшеницю, кукурудзу та сою продовжили знижуватись в Чикаго. Україна є одним із найважливіших у світі постачальників зернових та олійних культур, і падіння експорту після вторгнення Росії сколихнуло глобальні ринки сільськогосподарської продукції, підвищивши ціни та змусивши країни-імпортери намагатися забезпечити альтернативні постачання.

Але хоча перша поставка надихає, попереду ще довгий шлях, перш ніж експорт наблизиться до довоєнного рівня. Від підписання угоди до першого відправлення минуло більше тижня, і трейдери та вантажовідправники кажуть, що щодо подальшого процесу мало ясності. На 3 порти, включені в угоду, припадало трохи більше половини українського морського експорту зерна в сезоні 2020/21.

У своєму вечірньому зверненні 1 серпня президент Володимир Зеленський сказав, що ще надто рано робити висновки щодо подальших дій, але поставку від 1 серпня можна розглядати як «перший позитивний сигнал про те, що є шанс зупинити глобальну продовольчу кризу, що розгортається».

Темпи поставок будуть важливими, щоб допомогти зменшити відсутність продовольчої безпеки та голод, а також тому, що українські фермери попередили, що їм не вистачає місця для зберігання нового врожаю, що може негативно вплинути на кількість зерна, яке буде посіяно для врожаю 2023 року.

Десятки кораблів застрягли в портах, розташованих уздовж Чорного моря, і, як очікується, почнуть рухатися «караванами», якщо все піде добре. Але їм знадобиться страхування суден і вантажів, а також екіпажі для керування кораблями. Крім того, є й інші ризики – кораблі повинні будуть йти через заміновані ділянки моря безпечними коридорами та вірити, що Росія виконає свої обіцянки в рамках угоди.

«Нам важливо дати зрозуміти, що цей маршрут безпечний, і тоді ми почнемо збільшувати кількість суден», – сказав Кубраков.

Адміністрація морських портів України приймає заявки від власників суден на участь у караванах та працює над організацією їх відправлення. У трьох портах, охоплених угодою, – Південному, Одесі та Чорноморську – на судна завантажено 480 тис. тонн зернових і олійних культур.

Стандартні операційні процедури для судноплавних коридорів близькі до завершення та будуть оприлюднені після їх узгодження, повідомив представник ООН журналістам на брифінгу 1 серпня.

Перше судно, яке відпливе, вантажне судно, завантажене приблизно 26 тис. тоннами кукурудзи, прямує до Лівану, але спочатку попрямує до Туреччини згідно з липневою угодою. У Одеській області чекали своєї черги на вихід ще 16 кораблів, повідомив раніше Кубраков.

Україна також звинуватила Росію в розкраданні зерна з окупованих територій країни та його експорті. За словами аналітиків, поставки зерна з окупованого Росією Криму різко зросли після вторгнення, що свідчить про те, що українське зерно експортується в обхід санкцій. Росія заперечує крадіжки зерна.

Якщо коридор буде «навіть частково успішним», експорт кукурудзи може подвоїтися з 9 млн тонн до 18-22 млн тонн на рік, заявили у Rabobank.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!