Сушіння пелетами втричі дешевше за газ, – досвід

Джерело:  AgroTimes
пеллеты

Досвід багатьох елеваторів свідчить, що за економічними показниками альтернативні джерела палива значно дешевші за газ. У ТОВ «Кіаксар» зробили свої прорахунки.

Про це йдеться у статті журналу The Ukrainian Farmer.

Обидва елеватори підприємства працювали на газу. Однак торік через високу ціну на блакитне паливо після сезону сушіння вийшли не в плюс, а в мінус.

Після вивчення пропозицій на ринку твердопаливних котлів й виїздів в інші господарства, які вже працюють на «альтернативі», обрали для себе котли «Греко Груп», що працюють на пелетах.

Сушарка компанії доволі невеликої потужності — за добу просушує близько 400 т. У середньому за сушіння кукурудзи знімають по 8 тонно-відсотків.

На зняття одного тонно-відсотка використовується в середньому 3,5 кг пелети на зернову сушарку ДСП.

Собівартість пелети – 6 грн/кг. Така ціна зумовлена тим, що підприємство домовилось із виробниками щодо грануляції власної сировини. Тобто в грошовому вимірі це близько 30 грн, не враховуючи витрат на електроенергію й зарплатний фонд. За ціни газу 45 тис. грн за 1000 м. сушарка споживає 1,5 м.. Отже, за сушіння газом зняття тонно-відсотка становить близько 67,5 грн, за сушіння «альтернативою» майже у 3 рази дешевше.

«Ми обрахували, що в разі належного завантаження елеваторів пелетний котел окупиться за сезон», — уточнив технічний директор ТОВ «Кіаксар» Денис Махначов.

Раніше ми писали, що пошук альтернативних джерел палива є роботою на перспективу й подальший розвиток.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!