Сумські аграрії завершують посівну, але не впевнені у збуті своєї продукції

Джерело:  Суспільне
сев

Через дороге пальне і зруйновану логістику ринок збуту значно зменшився. Попри це, сільгосппідприємства продовжують працювати та планують засіяти 90% полів Сумщини.

На посівних землях господарства у Сумському районі стояли російські бази, після них довелося вивозити 4 тони сміття, — розповідає його керівник.

“Поля площею 500 гектарів, де стояла колона один-два дні, база ремонтна, міняли там коробку передач, і снаряди там були. Дякувати МНС, вони зібрали 32 снаряди. На полях нашого господарства, які ми засіваємо, був підбитий один бензовоз, один танк Т-72, і дві бойові машини піхоти”, — розповів керівник сільськогосподарського підприємства Микола Зимогляд.

Тут обробляють понад 4 тисячі гектарів, сіють кукурудзу, соняшник, ячмінь, трави, жито, всього 15 культур. На сьогодні весняно-польові роботи закінчені, розповідає Микола Зимогляд. Каже, що всім необхідним для посівної запаслися ще до нового року. Тому засіяли всю заплановану площу. Тільки зменшили посів кукурудзи на зерно.

"Майже нічого не продається". Сумські аграрії завершують посівну, але не впевнені у збуті своєї продукціїСуспільне Суми

“Якби у нас не були закуплені повністю під кукурудзу всі матеріали, то ми б площі ще зменшили, тому що кукурудза — це експортна культура, сьогодні в нас немає експорту. Ми, мої сусіди, знайомі, вся Україна затарена кукурудзою на зерно від минулорічного валу відсотків на 50. Збуту немає”, — говорить Микола Зимогляд.

Пан Микола розповідає, що є проблеми зі збутом майже всіх сільгоспкультур, замовникам нічим платити та ще й логістика зруйнована. “Ціна на пальне така, що ніхто не хоче їхати. До війни соняшник був 19 тисяч, сьогодні 12 тисяч, пшениця була до війни до 9 тисяч, сьогодні 6 тисяч 600, ячмінь був 7 тисяч, сьогодні на ячмінь більш менш є попит, і більше ні одна культура не продається”.

Але польові роботи тривають, зараз у господарстві здійснюють догляд за посівами, готуються до заготівлі сіна. Пальне доведеться купувати дороге, пощастило, що засіяли ще за старою ціною, говорить пан Микола. “Перед війною, в той же день, ми оплатили дизпаливо на суму 10 мільйонів. І почалася війна. Я думав, що дизпаливо буде по 22 гривні. Але фірма — молодець, одразу частину коштів повернула, а частину завезли по 22 гривні. Сьогодні ціна 68 гривень”.

"Майже нічого не продається". Сумські аграрії завершують посівну, але не впевнені у збуті своєї продукціїСуспільне Суми

В господарстві працює 200 людей, всі продовжили працювати і під час війни, хоча іноді це було непросто. “Наше село знаходиться на шляху Суми-Київ. Біля нас пройшло понад 12 тисяч одиниць. Люди були так налякані, заїжджали БМП по селу їздили, у магазин лізли, їсти їм хотілося чи випити”, — розповідає Микола Зимогляд. “Село знаходиться на лівій стороні шляху, а виробництво на правій, і людям треба ходить пішки. Я дзвоню їм: “А як сьогодні, колона йшла цілу ніч, Микола Миколайович, 250 танків пройшло, і ми між ними, був просвіт в 1 кілометр, ми на ту сторону перескочили. А назад дві години в кюветі лежали, що БМПшки пропустить”.

Як розповіли в департаменті агропромислового розвитку, посівна кампанія в області триває, аграрії завершують сіяти пізні культури: соняшник, кукурудзу, сою, розпочали сіяти гречку та просо. Через воєнні дії посівні площі в області зменшилися, особливо на прикордонних територіях.

Пріоритет віддавався злаковим культурам, круп’яним, соняшнику, і суттєво зменшуються посівні площі під кукурудзу. Наразі потреби нашої області та загалом в країні наразі значно менші, ніж були у попередні роки, розповів директор департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Олександр Маслак. “Те, що пов’язано із використанням земель у прикордонній зоні, то це або відсутність проведення відповідних робіт, або ж проведення сівби саме тих культур, які є низькорослими, і які не створюють перешкод щодо даної території”.

Як сказав Олександр Маслак, в області планують засіяти понад 90% від минулорічних площ. Цього вистачить, аби забезпечити потреби області та держави.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!