Суд ЄС визнав, що вироби з рослинного м’яса можуть мати традиційні назви

Джерело:  AgroPortal.ua
искуственное

Суд Європейського Союзу постановив, що харчові продукти рослинного походження можуть продовжувати продаватися та рекламуватися з використанням термінів, які традиційно асоціюються з м’ясом, якщо чітко вказано їх склад.

Про це пише EuroNews.

Це рішення суд ухвалив за результатами оскарження правозахисними групами, включно з Європейським вегетаріанським союзом (EVU) і Асоціацією вегетаріанців Франції (AVF), закону, який ухвалила Франція 2021 року. Тоді було заборонено використання термінів, пов’язаних із м’ясом, таких як «вегетаріанські бургери» або «веганські сосиски», для продажу продуктів, виготовлених із рослинних білків.

Тепер суд ЄС постановив, що такі терміни, як стейк, ковбаса, ескалоп і бургер, можуть використосуватись для маркетингу вегетаріанських страв, доки країни ЄС не встановили конкретну юридичну назву для їжі на основі рослинного білка.

Суд підкреслив, що його рішення не вплинуло на право держави-члена запроваджувати правила захисту споживачів, якщо вона вважає маркетинг оманливим.

«Забезпечуючи ясність у маркуванні харчових продуктів, ми можемо просувати рослинні альтернативи та працювати над досягненням екологічних цілей, а також підвищувати конкурентоспроможність та інновації ЄС», — сказав менеджер з політики ЄС у Європейському вегетаріанському союзі  Рафаель Пінто.

Рішення суду ЄС, ймовірно, матиме далекосяжні наслідки, оскільки країни, зокрема Бельгія та Італія, розглядали можливість запровадження закону, подібного до французького.

Подібна юридична проблема виникла в 2017 році, коли вищий суд ЄС попросили розглянути використання термінів, пов’язаних з молочними продуктами, для продуктів рослинного походження, таких як соєві та вівсяні напої. Тоді суд постановив, що лише продукція, що містить справжні молочні продукти, може використовувати такі терміни, як молоко, масло або йогурт, що призвело до того, що рослинні альтернативи позначалися як «напої» на європейських полицях.

Крім того, 2020 року Європейський парламент відхилив спробу зарезервувати назви, пов’язані з м’ясом, суто для продуктів, виготовлених із частин тварин, під час обговорення останньої реформи сільськогосподарських субсидій ЄС. Це рішення послідувало після голосування євродепутатів проти серії поправок, спрямованих на запровадження суворіших правил маркування продуктів рослинного походження.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!