Стало відомо, чому вигідно інвестувати у грибну ферму

Джерело:  AgroTrend
печериці

Даніель Даєвський, генеральний директор і співзасновник Agro-Projects Group, пояснює, чому все більше інвесторів розглядають можливість входу в грибний бізнес.

Міркування щодо інвестування зусиль з вирощування грибів зрештою зводяться до повернення інвестицій. Витрати на будівництво сучасної грибної ферми, можливо, вищі, ніж створення виробництва томатів чи огірків.

Грибам потрібні спеціально спроектовані будівлі, сталеві або алюмінієві стелажі, система кондиціювання повітря для контролю температури, вологості та рівня CO2 (правильний клімат життєво важливий для вирощування грибів), а також системи охолодження та поливу, машини та багато іншого.

Наприклад, для виробництва 2700 тонн грибів на рік потрібно в середньому 9500 м2 посівної площі, а необхідні інвестиції в даний час оцінюються в 5,7 млн ​​євро через виключно високі ціни на сировину (весна 2022 р.).

Тим не менш, гриби можуть бути найвигіднішим продуктом для продажу. Згідно з нещодавнім звітом, опублікованим у березні 2022 року, обсяг світового ринку грибів у 2021 році оцінювався в 50,3 мільярда доларів, і очікується, що сукупний річний темп зростання (CAGR) у період з 2022 по 2030 рік збільшуватиметься на 9,7%.

Очікується, що зростаюче число веганів у всьому світі, яким потрібна багата на білок дієта, стане ключовим фактором зростання ринку протягом прогнозованого періоду. Дійсно, The New York Times назвала гриби «Інгредієнтом року 2022» .

Будуючи грибну ферму, інвестор отримує продукт, який не потребує реклами, бо майже у всьому світі гриби вже активно пропагуються галуззю. До таких прикладів належать маркетингова діяльність The Mushroom Council у США, Австралійській асоціації виробників грибів в Австралії, Bund Deutscher Champignon-und Kulturpilzanbauer E.V. у Німеччині, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych у Польщі, а також Інформаційного Грибного Агентства UMDIS в Україні та інших.

Проте Agro-Projects попереджають, що грибний бізнес дуже вимогливий; без досвідченого підрядника інвестор може легко зазнати невдачі на початковому етапі створення ферми, і не зуміти побудувати виробництво, яке даватиме гриби достатньої якості з потрібною врожайністю на квадратний метр.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!