Спотові ставки на сою та кукурудзу зростають на тлі попиту на експорт із США

Джерело:  Oilworld
доллар

За словами трейдерів, спотові ставки на соєві боби та кукурудзу, що відправляються баржами на узбережжя Мексиканської затоки США та відвантажуються на експорт, у понеділок зросли на тлі сталого попиту.

* За словами одного з торговців, продажі фермерської продукції в цілому сповільнилися через врожай, що наближається, через що на річковому ринку з’явилися обмежені запаси.

* Ставки фрахту порожніх барж, особливо для прилеглих навантажень, також залишаються високими, оскільки на деяких ринках спостерігається дефіцит барж.

* Низькі ціни на кукурудзу стимулюють зростання експортного попиту на американську кукурудзу.

* Міністерство сільського господарства США повідомило, що експортери продали 169 926 метричних тонн кукурудзи США до Мексики, 130 000 метричних тонн кукурудзи США до Південної Кореї та 198 192 метричних тонн кукурудзи США до невідомих пунктів призначення. Усі постачання були заплановані на 2024-25 маркетинговий рік.

* Експортери уклали угоди на продаж 116 000 тонн соєвих бобів із США у невідомі пункти призначення, повідомило Міністерство сільського господарства США, додавши, що ще 264 000 тонн сої зі США також були продані невідомим покупцям. Обидва були на маркетинговий рік 2024-25.

* Баржі з кукурудзою CIF у жовтні торгувалися за ціною до 94 центів вище ф’ючерсів на кукурудзу на товарній біржі Чикаго (CZ24) у грудні.

* Пропозиції FOB Gulf на постачання кукурудзи в листопаді та грудні залишалися на рівні близько 115 центів порівняно з ф’ючерсами.

* Що стосується соєвих бобів, то побоювання щодо можливого відновлення торгової напруги з найбільшим імпортером — Китаєм — спонукають торговців зерном здійснювати постачання напередодні президентських виборів до США, кажуть аналітики.

Ф’ючерси на сою на товарній біржі Чикаго виросли в понеділок, оскільки низькі ціни спровокували сплеск міжнародного попиту на американську сою, кажуть аналітики.

Листопадові ф’ючерси на соєві боби на CBOT зросли на 11 центів до 9,81 долара за бушель.

Грудневі ф’ючерси на соєвий шрот CBOT подорожчали на 2,70 долара до 318,30 долара за коротку тонну, а грудневі ф’ючерси на олію зросли на 0,57 цента до 42,39 цента за фунт.

У понеділок вранці Міністерство сільського господарства США підтвердило, що 380 000 тонн сої було продано в США для відправки неназваним покупцям.

Американські фермери збирають найбільший урожай сої в історії найшвидшими темпами за останні роки, напружуючи свої фізичні можливості та потужності для зберігання.

Згідно з щотижневим звітом Міністерства сільського господарства США про хід збирання врожаю, опублікованого в понеділок вдень, станом на неділю врожай сої в США було зібрано на 81%, що є найшвидшим темпом з 2010 року.

Урожай сої цього тижня, який відповідав очікуванням торгівлі, також перевищив п’ятирічний середній показник у 67%, оскільки тижні теплої та сухої погоди дозволили посівам у центральній частині США швидко дозріти, а комбайнам продовжити роботу.

Фермери збирають два найбільші врожаї кукурудзи та сої в історії США, поповнюючи і без того значні світові запаси в той час, коли ціни залишаються поблизу чотирирічних мінімумів.

Міністерство сільського господарства США також повідомило, що збирання кукурудзи завершено на 65%, що перевищує п’ятирічний середній показник у 52%. За даними опитування 12 аналітиків, проведеного агентством Reuters, тижневий темп виявився вищим за очікування аналітиків у 63%.

“Зараз мало що може перешкодити збиранню врожаю”, – сказав Стерлінг Сміт, незалежний аналітик.

За даними Міністерства сільського господарства США, збирання сої йде найшвидшими темпами за останні 14 років, а кукурудзи — найшвидшими темпами з 2021 року.

Швидкість збирання врожаю призвела до швидкого заповнення деяких елеваторів Середнього Заходу, через що утворилися довгі черги вантажівок, які чекають на розвантаження врожаю.

За словами торговців зерном та аналітиків, швидкі темпи збирання врожаю та локальні проблеми зі сховищами змушують фермерів розглядати можливість продажу деяких культур за ціною, нижчою від собівартості їх виробництва.

За даними Міністерства сільського господарства США, посіви озимої пшениці в США засіяні на 73%, що нижче від торгових очікувань аналітиків у 77% і нижче п’ятирічного середнього показника в 76%.

Високий урожай та очікуваний великий урожай сої у Бразилії продовжують стримувати ф’ючерси.

AgRural повідомила в понеділок, що станом на минулий четвер посіви сої в Бразилії досягли 18% від загальної очікуваної площі, що вище 8% тижнем раніше, але все ще нижче за торішні 30%.

Ф’ючерси на пшеницю на товарній біржі Чикаго в понеділок практично не змінилися на тлі додаткової підтримки з боку ф’ючерсів на кукурудзу, побоювань з приводу посухи в ключових регіонах вирощування пшениці та обмежень на експорт з боку росії.

Грудневий ф’ючерс на м’яку червонозерну пшеницю озиму на CBOT знизився на 0,5 цента до 5,72-1,4 долара за бушель.

Міністерство сільського господарства США підтвердило продаж 500 000 тонн кукурудзи до Мексики, Південної Кореї та інших нерозкритих напрямків у 2024/25 маркетинговому році.

Ймовірно, рясний урожай стримуватиме зростання цін.

Ф’ючерси на канолу на Intercontinental Exchange закрилися в понеділок зростанням, витягуючи вигоду з перетікання від приросту в соєвому комплексі Чикаго, малазійському пальмовому маслі і європейському ріпаку. Зростання цін на сиру нафту надало підтримку рослинним маслам.

Аналітик заявив, що якщо експорт каноли з Канади збережеться на нинішньому рівні, то до кінця 2024/25 маркетингового року олійного насіння для експорту, швидше за все, не вистачить.

У зв’язку із завершенням збирання врожаю в преріях прогноз для регіону обіцяє сніг у деяких частинах Альберти, а на півдні Манітоби очікується температура плюс 20 градусів за Цельсієм.

Січневий контракт на канолу, як і раніше, перевищує більшість основних рівнів опору, за винятком 200-денної ковзної середньої.

Ціни вказані в канадських доларах за метричну тонну:

Листопад 620,10+4,00

Січень 630,90+6,40

Березень 641,90 +7,90

Травень 649,80 +8,80

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!