Сергій Феофілов: попри складні умови в агросекторі, прогнози врожаю та експорту в 2024 році в Україні виглядають оптимістично

Джерело:  УкрАгроКонсалт

Грудень – традиційний час для підбиття підсумків року, що минає, та публікації перших прогнозів на наступний рік. Ми вважаємо, що оцінки та очікування на 2024 р. від Сергія Феофілова, к. е. н., засновника та генерального директора компанії “УкрАгроКонсалт”, будуть представляти інтерес для наших колег і читачів, тому радо ділимося своїми напрацюваннями та інсайтами.

Яким був 2023 рік для Вас та компанії УкрАгроКонсалт? Як вдалося вистояти у ці буремні часи? 

Сергій Феофілов: Так, усі ми зараз розлучаємося з 2023 роком – і якими б не були ці 12 місяців – ми продовжували розвиватися. Аналітика аграрних ринків від УкрАгроКонсалт користувалася попитом, наших фахівців запрошували виступати з презентаціями та брати участь у міжнародних подіях, починаючи з Парижа в січні-2023, потім у Мілані, Відні, Лондоні, Бухаресті, Белграді, Гданську та Варшаві, та, звичайно, у Києві й інших містах України.  Також, у 2023 р. УкрАгроКонсалт став першою українською компанією, що вступила до членів Віденської товарної біржі. Ми вдосконалювали наші продукти, платформу AgriSupp, допомагали медичним закладам та військовослужбовцям.

Але головне у 2023 р., як показує наш аналіз, – це зростання взаємодії та впливу аграрного сектору України на країни-члени ЄС, на країни всього Дунайського регіону. Ця взаємодія охоплює і роботу логістичних коридорів, і розширення інвестицій у транспортні лінії, і набагато краще розуміння важливості співпраці аграріїв, логістів та трейдерів усього цього регіону.

Визнаючи зростаюче значення і важливість Дунайського регіону в зниженні ризиків на продовольчих ринках, УкрАгроКонсалт включає в свій аналіз тенденції аграрних ринків таких країн як Румунія, Болгарія, Сербія, Угорщина, інших країн Балканського регіону. Безумовно, в центрі нашої роботи залишається аграрний сектор України.  

Чи вбачаєте Ви зміни та нові тенденції на аграрному інформаційно-аналітичному ринку? 

Сергій Феофілов: У 2022 році після початку війни та разом з невизначеністю частки причорноморського зерна на світовому ринку, були ознаки зниження попиту і на аналітику ринку України. Однак, подальші події показали, що виграли ті оператори ринку, які не квапилися скидати потоки зерна з причорноморського регіону зі своїх довгострокових стратегій. У грудні 2023 р. світові котирування знову багато в чому залежать від перспектив врожаю і торгівлі зерном, олією, шротами з України.

Адаптує свій бізнес і УкрАгроКонсалт. Ми зміцнюємо свої позиції регіональної аналітичної компанії, більше приділяємо уваги тенденціям у сусідніх країнах.  Звичайно ж, фактори розвитку постійно змінюються, і ефективними будуть тільки ті аграрні компанії, які звертають увагу на гнучкість бізнес-процесів і здатні швидко адаптувати свою діяльність до мінливих умов.

Наскільки виправдалися Ваші прогнози на 2023 рік? Розкажіть про характерні риси минулого і про тенденції наступного 2024 р.

Сергій Феофілов:  Аграрні ринки 2023 р. були особливо невизначеними. Проте, все ж таки більшість очікувань, що стосуються основних трендів, здійснилася. Основним джерелом фінансування залишилися власні ресурси фермера. Як ми й говорили у своїх звітах і дослідженнях, головним наслідком обмеженої логістики стало зниження маржі виробника. Оскільки у 2022 і 2023 прибутки різко знизилися, вижити виробнику дали змогу фінансові запаси довоєнних урожайних 2020 і 2021рр.

Прогнозованим також було скорочення посівних площ внаслідок військових дій, обмеженого попиту та слабких цін. Як результат, багато операторів ринку помилялися в прогнозах урожайності. Рік був настільки важким щодо доступу до ресурсів, що логічно було очікувати зниження продуктивності. Однак у кінцевому підсумку врожайність багатьох основних культур виявилася близькою до рекордної. Цього вдалося досягти не тільки завдяки погодному фактору, а й за допомогою фахівців, які швидко адаптували технології до військових викликів.

Травневий прогноз УкрАгроКонсалт щодо врожаю пшениці 2023 р. у 20-21 млн т шокував весь ринок – ринок був впевнений в урожаї 16-17 млн т.  У кінцевому підсумку Україна збирає 22 млн т пшениці.  Виправдався також прогноз підвищення ролі сектора переробки. Особливо це було помітно в олійній індустрії. Ніколи раніше в країні не переробляли стільки ріпаку та сої.

Що Ви вважаєте основними досягненнями і подіями 2023 року в агро секторі України? 

Сергій Феофілов: Розвиток аграрної індустрії України визначається наявністю або відсутністю доступу до зовнішніх ринків. Мабуть, ефективна робота логістичних коридорів – і зернового коридору до середини липня, і нового гуманітарного, роботу якого поновили з жовтня 2023 р., – це ті драйвери, які підвищують оптимізм наших прогнозів. Інвестиції в нові логістичні ланцюжки дозволили також збільшити роль Дунайських портів та експортувати зерно транзитом через порт Констанца.  Ефективна морська і Дунайська логістика знизила навантаження і на Дунайські порти, і на сухопутні переходи, відкрила доступ до китайського та інших азійських ринків, сприяла зростанню цін і прибутку фермерів.

Якими Ви бачите перспективи врожаю зерна в 2024 році? 

Сергій Феофілов: Урожай 2024 р., найімовірніше, буде на рівні 50-60 млн тонн, експорт зерна – 35-40 млн тонн. Структура посівів буде сформована під впливом фактора прибутковості тієї чи іншої культури. Поточні тренди показують, що пріоритет віддаватиметься олійним, особливо перспективними бачаться соя, з інших культур це цукровий буряк.

Що, на Вашу думку, буде у фокусі уваги аграрного ринку? 

Сергій Феофілов: Ключовими залишаться питання безпеки, логістики, прибутковості, міжнародного співробітництва. Я вже зазначав, що в умовах війни істотно прискорився процес взаємодії України з країнами ЄС. Вкрай важливим буде також продовжити створення механізмів, які ще підвищили б переваги співпраці для всіх учасників.  Окремо хотів би відзначити ринок землі України, який продовжує розвиватися, незважаючи на труднощі воєнного часу.

Що б Ви хотіли побажати на 2024 рік для читачів та для себе?  

Хочу побажати всім стійкості та розвитку попри складні ринкові та політичні умови, успішної співпраці та партнерства, перетворення ризиків у нові можливості, єднання задля спільних цілей, та найголовніше – миру.

Для мене та УкрАгроКонсалт 2024 рік стане особливим, адже нашій компанії виповнюється 30 років. Це велике досягнення для всієї нашої команди. Ми продовжуємо свій шлях, відкриваємо нові ніші, зростаємо та лишаємося вірними своїй місії – консультувати ринки, що годують світ! Наша мета – забезпечувати гравців аграрного сектору по всьому світу якісною, достовірною та оперативною інформацією для прийняття ефективних бізнес рішень в поточному турбулентному середовищі.

На 2024 рік ми запланували проведення ряду міжнародних конференцій в Україні та ЄС – це BLACK SEA GRAIN.EUROPE у Празі в лютому, BLACK SEA GRAIN.KYIV в квітні у Києві та WAY FOR GRAIN. Black Sea & Danube в Бухаресті, червень. Запрошуємо всіх аграріїв до співпраці задля спільного розвитку та відновлення аграрної України.

Щасливого Нового року та до нових зустрічей!

З найкращими побажаннями,

Сергій Феофілов

 

 

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!