Сергій Феофілов, компанія «УкрАгроКонсалт» – найбільший рейтинг в спеціалізованих медіа України

Сергей Феофилов
UkrAgroConsult

У лютому 2021 р. в українських інтернет ресурсах було зафіксовано 49,8 тис. текстів, які висвітлювали діяльність агропромислового комплексу. Частка тематичних публікацій, які розповсюджуються в ТОП-50 соціально-політичних медіа, склала лише 11%, що свідчить про низький рівень обізнаності з питань аграрного сектора, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на аналітичну компанію Noks Fishes.

Персональна репутаційна концентрація (частка публікацій у ТОП-50 медіа):

– президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко (39%), який акцентував увагу на погрози зниження ПДВ тільки для виробників аграрної сировини і необхідності державної підтримки малого фермерства.

Найбільша цитованість в спеціалізованих медіа:

– генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов (95%) з прогнозами виробництва зернобобових;

– економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак (93%) з коментарями про обсяг експорту лохини і цибулі, імпорту тепличних томатів і прибутковості молока;

– аналітик асоціації виробників молока Володимир Андрієць (86%) з інформацією про ціни і імпорті молочної продукції;

– президент Української зернової асоціації Микола Горбачов (75%) з прогнозами експорту зернових, виконанням форвардних контрактів на кукурудзу і інформацією про переобрання президентом УЗА.

Найбільшого поширення набула тема «Ставка ПДВ на окремі види с/г продукції знижена до 14%», в якій переважно згадувався Президент Володимир Зеленський. Найбільш популярні, враховуючи кількість матеріалів в ЗМІ, теми включають також регулювання агросектору органами державної влади, зокрема «Рада прийняла закон про ветеринарну медицину», «Рада схвалила законопроект про підтримку фермерів», «Уряд схвалив законопроект про агрострахування», «Рада підтримала створення фонду гарантування кредитів в сільському господарстві» та ін.

Інші теми, які активно висвітлюються ЗМІ, – публікації з експорту/імпорту агропродукції («Україна знизила експорт зернових більш ніж на 20%», «Україна подвоїла імпорт ковбас», «Україна чекає новий експортний рекорд зернових» і про відкриття нових міжнародних ринків – «Ліван відкрив свій ринок для української молочної продукції», «Українські виробники отримали можливість експортувати яйця в Ефіопію»).

Найвищий маркер за наступними показниками (частка публікацій у ТОП-50 медіа):

– Репутаційна концентрація – тема «За 20 років Україна скоротила виробництво гречки майже в 5 разів» (26%);

– Маркетінговоя концентрація – теми по інформприводу «Обсяг експорту пшениці і кукурудзи з України відповідає меморандуму» – 58%.

Теми, які не ввійшли в ТОП-20 за загальною кількістю передруків в ЗМІ, однак мали високий Маркер маркетингової концентрації:

– «Експорт борошна в 2020/2021 МР впаде в 2,5 рази, до 130 тис. тонн» (100%);

– «Українські аграрії за рік збільшили прибуток в 1,5 рази» (88%);

– «На вирощуванні картоплі в Україні майже не заробляють: рентабельність за рік впала в 9 разів» (86%);

– «Україна під час пандемії встановила рекорд з імпорту томатів» (78%).

Частка тематичних публікацій зі згадуванням експертів. Рівень залучення експертного середовища в формування тематичного медіамассіва склав 23%. Найбільший показник був зафіксований за темами:

– «Україна відновила абсолютний рекорд з експорту курятини» (77%, коментар директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Миколи Пугачова);

– «За 20 років Україна скоротила виробництво гречки майже в 5 разів» (71%, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу»);

– «Україна подвоїла імпорт ковбас» (71%, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу»).

Найбільший рівень згадуваності у всій вибірці онлайн медіа отримав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, коментарі якого в основному стосувалися прогнозів змін цін на продовольчі товари.

Рівень залучення представників влади до формування тематичного медіамассіва склав 16%.

Найбільше згадувань отримав Володимир Зеленський з основною темою щодо зниження ставки ПДВ.

Найбільшу цитованість в ТОП-50 медіа в межах агротематики отримав заступник голови Комітету ВР з питань аграрної політики Вадим Івченко (29%),

У спеціалізованих медіа найбільше згадувань отримав заступник Міністра економіки Тарас Висоцький (49%) з коментарями щодо розвитку картоплярства, експорту зернових культур, законопроєкту щодо уніфікації документації із землеустрою та ін.

Серед агропідприємств найбільший показник згадуваності в ЗМІ отримав агроіндустріальних холдинг МХП.

Найвищий Маркер репутаційної концентрації (частка публікацій у ТОП-50 медіа) отримала група компаній Ukrlandfarming (20%).

В середньому Маркер маркетингової концентрації для агропідприємств (частка публікацій в спеціалізованих медіа) склав 30%. Найвищий рівень маркетингової концентрації медіаполя був зафіксований у аграрних компаній «Ерідон» (80%) і «Баришівська зернова компанія» (73%).

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!