Ризики щодо продовольчої інфляції зменшуються на фоні зниження світових цін на рослинну олію та зерно

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Занепокоєння щодо зростання світових цін на продовольчу продукцію зменшується, оскільки ціни на все, починаючи від рослинної олії та закінчуючи пшеницею та кукурудзою, знижуються до найнижчих рівнів за останні місяці через збільшення фізичних поставок, а також оскільки інвестори зменшують свої ставки на зростання на ф’ючерсних ринках, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Ціна на пальмову олію, найбільш споживана рослинна олія у світі, впала більш ніж на 40% від рекордного рівня в квітні до найнижчого рівня за рік, тоді як ціна на пшеницю впала більш ніж на 35% від історичного максимуму закриття в березні, а ціна на кукурудзу впала приблизно на 30% від свого піку в 2022 році.

Вторгнення Росії в Україну в лютому призупинило поставки зерна та соняшникової олії з Чорноморського регіону, посиливши існуючий дефіцит, спричинений екстремальною погодою та хаосом у ланцюжках поставок. Це викликало побоювання щодо глобальної продовольчої кризи, яка особливо сильно може вдарити по споживачах у бідніших країнах. Тепер ціни повернулися до рівня до вторгнення.

Інвестори зменшують «bullish» позиції на американських ринках, оскільки відсоткові ставки зростають і загроза рецесії зростає. Їхні «bullish» ставки на соєву олію скоротилися до мінімуму за 23 місяці, на пшеницю – найнижчі за 4 місяці, а на кукурудзу – найнижчі за 8 місяців.

Ціни на пальмову олію в Куала-Лумпурі впали на 11% до 3735 ринггітів (844 долари), що призвело до зниження цін на сільськогосподарську продукцію. Пшениця зросла на 2% після падіння більш ніж на 13%, тоді як соєва олія, соєві боби та кукурудза продемонстрували різке падіння.

Втрати пальмової олії відбуваються через те, що провідний виробник – Індонезія нарощує експорт після заборони, запаси зростають у Малайзії, а виробництво входить у сезонний цикл. Індонезія заохочує експорт, щоб вичерпати роздуті місцеві запаси, і Рада з пальмової олії каже, що запаси можуть повернутися до нормального рівня до кінця серпня.

Зниження вартості викопного палива також скоротить попит на біоенергетику, таку як біодизель. «Великі втрати сирої нафти, різке падіння соєвої олії та зростання експорту та виробництва пальмової олії сильно залежать від ринку», повідомили у Palm Oil Analytics.

Падіння цін може стимулювати попит з боку провідних імпортерів – Китаю та Індії, чому сприяють зниження мит. «Доброю новиною є те, що орієнтовна ціна на сиру пальмову олію для Індонезії та Малайзії буде нижчою для серпневих поставок, що спричинить зниження експортних податків», – додали у Palm Oil Analytics.

Величезні врожаї кукурудзи та сої в США ще мають бути зібрані, перш ніж вони будуть підтверджені, і погода в найближчі 2 місяці матиме вирішальне значення. Дані USDA від 5 липня після закриття торгів показали, що рейтинги кукурудзи та сої погіршилися більше, ніж очікували аналітики.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!