Ринок сирого молока почав активізуватися

Джерело:   ІНФАГРО
молоко

У серпні ринок сирого молока в Україні почав подавати сигнали активізації. Але динаміка була незначною порівняно з очікуваннями, пов’язаними з різкою девальвацією фіксованого курсу гривні наприкінці липня. 

Ситуацію можна пояснити слабким споживчим попитом і пасивністю зовнішніх покупців, а також позитивними тенденціями пропозиції сировини. В останні місяці в низці регіонів спостерігаємо відновлення проектів будівництва молочних комплексів, запланованих до повномасштабної війни.

Не дивлячись на те, що ціни зернових і олійних на внутрішньому ринку «відштовхнулись від дна» через функціонування морського зернового коридору, операційна маржа виробництва молока лишається на високих рівнях та, за оцінками Інфагро, за підсумками місяця була на рівні 42%.

Держстат оновив оцінки щодо кількості поголів’я і обсягів виробництва сирого молока в Україні за підсумками 7 місяців. Згідно з офіційними даними, виробництво молока в країні за цей період склало 4,4 млн тонн, що виявилось на 14,4% менше показника минулого року. Господарства населення зменшили обсяги виробництва на 18%, у той же час с/г підприємствам вдалося уникнути такого суттєвого падіння, зниження складає «тільки» 6,3%.

За даними Держстату, поголів’я корів в Україні на 1 серпня становило 1,4 млн. голів, що на 15% нижче показника минулого року на аналогічну дату.  Треба зазначити, що, згідно офіційних даних, не можна однозначно визначити їх територіальну приналежність. Дуже вірогідно, що в статистиці вказані цифри і тих підприємств, які опинились під тимчасовою окупацією після 24 лютого і мають змогу звітувати держоргану в даний момент.

Враховуючи сукупний результат за 7 місяців і маючи розрахункові оцінки падіння виробництва весною, Інфагро оцінює тренд для с/г підприємств за останні місяці на рівні зниження до -3-4% для останніх місяців до минулого року. Це цілком пояснюється економічною привабливістю виробництва молока.

У вересні можна очікувати зростання цін на молоко сировину за рахунок пожвавлення експортного попиту.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!