Румунія і Туреччина заробляють на сировині з України, поки поляки блокують кордон

Джерело:  ESPRESO.TV

Завдяки сировині з України Румунія виходить на провідні місця за продажем олії в Європі, а Туреччина наростила виробництво борошна. Про це у коментарі “Еспресо.Захід” розповів експерт аграрних ринків Іван Стефанишин.

“Блокада кордону з Польщею, звичайно, завдає нам значних збитків. Однак якщо говорити про  експорт зернових та  олійних, то він зараз досить успішно йде через Чорноморський коридор. Багато йде також через Румунію і в Румунію, – каже Іван Стефанишин. –  Румунія – дуже добрий  приклад. Вони плідно працюють, імпортуючи соняшник з України, і  навіть просять ще. Румунія запустила усі свої підприємства з переробки соняшника і виходить на провідні ролі у Європі за реалізацією олії”.

За підсумками 2023 року Румунія вперше стала основним покупцем олійних культур з України. На неї припало 17,7 % експорту. На другому місці  – Туреччина, на яку припало приблизно 15%. На третьому місці Китай, на який припало 11,1 %.

Польща, яка у 2022 році очолила список країн, у які експортували найбільше український олійних, скотилась на четверте місце.

“Якби польська влада керувалась виключно економічними розрахунками, вони б могли заробити  на українській сільгосппродукції, так, як заробляє Румунія і Туреччина. Туреччина, до речі, завдяки українському зерну тепер грає провідну роль з виробництва борошна”, – каже Іван Стефанишин.

До слова, Туреччина у 2023 році запровадила 130% мито на імпорт українського зерна, але воно не стосується імпорту, який потім йде у треті країни, в  тому числі після переробки. Тобто зерно, яке ввозять в країну, там переробляють, скажімо на борошно, і вже потім це борошно експортують, ввозять за 0% ставкою.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!