Розблокування україно-польського кордону почалося завдяки закінченню місцевих виборів

Джерело:  Agravery.com
протест

Польські фермери станом на сьогодні блокують на кордоні рух вантажівок лише в пункті пропуску «Рава-Руська», пропускаючи по кілька транспортних засобів за годину.

Чому відбулося послаблення блокади та які перспективи остаточного поновлення руху вантажів через україно-польський кордон, пояснює заступник голови ВАР Денис Марчук:

“Закінчився 2-й тур  місцевих виборів в Польщі і позиція прем’єр-міністра Дональда Туска у комунікаціях з протестувальниками стала більш жорсткою і радикальною по відношенню до них. Те, що не можна було робити до виборів, стало можливим після виборчого процесу: польський прем’єр-міністр “раптово” згадав, що митні пункти перетину є критично важливими, що органи місцевого самоврядування мають право припинити дії страйкарів, для чого достатньо рішення воєводств. Дональд Туск допускає застосування місцевих органів, щоб вивести протестувальників із прикордонних пунктів”. У польсько-українських перемовинах настає новий етап.

“Оскільки політично важливий процес виборів у Польщі закінчився, зараз переходимо до більш спокійного економічного напрямку: обговорення умов транзиту української продукції. Ще один фактор впливу – це голосування в Європарламенті та продовження політики лібералізації щодо експорту з території України. Але обмеження будуть значнішими, ніж минулого року, будуть застосовуватися екстрені гальмування по ряду продуктів, що в тому числі і вимагали протестувальники. Слід відзначити, що поляки досягли для себе ряд фінансових пріоритетів від ЄС. Дональд Туск запевнив, що польська влада буде компенсувати ті витрати, які вони понесли начебто через українське зерно. Тому в сукупності всі вимоги практично задоволені. І не випадково, що покращення ситуації настало разом із закінченням другого туру місцевих виборів, що доводить, що у блокаді кордонів питання політики було ключовим”, – вважає Денис Марчук.

Залишається відкритим питання, чи буде розблокування кордонів з Польщею постійним чи ситуативним.

“Новий етап перемовин між Україною та Польщею очікується в кінці квітня – на початку травня. Тоді буде ставиться питання про повне розблокування кордонів. За даними МВФ, за останні півроку блокади українська економіка понесла значні втрати. Цікаво, що певні європейські перевізники закликали населення своїх країн не користуватися послугами польських операторів”, – додав заступник голови ВАР.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!