Росія обмежує експорт соняшнику, незважаючи на очікування рекордного врожаю

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соняшник
UkrAgroConsult

Автори статей:

В 2021/22 МР урожай соняшника рекордний. 2021/22 МР пройшов в умовах дії заходів державного регулювання з метою обмеження експорту сировини, стримування зростання цін внутрішньої торгівлі та забезпечення потреби у сировині переробної промисловості.

Експорт соняшнику скоротився на 50% до 2020/21 МР. Відбулася переорієнтація експорту з країн ЄС, Туреччини та Китаю (ТОП-імпортери у 2020/21 МР) на країни ЄАЕС – Казахстан, Білорусь та Вірменію.

Внутрішня переробка та виробництво олії зросло на 10%. Із загального обсягу виробництва соняшникової олії експортовано 42% проти 62% роком раніше. Експорт соняшникового шроту зріс на 6%.

У новий сезон Росія переходить із нижчими запасами соняшнику, ніж очікувалося раніше, за рахунок повільних темпів збирання нового врожаю.

В 2022/23 МР рекордні площі соняшнику дозволять зібрати рекордний урожай, при цьому методи державного регулювання будуть застосовані і в новому сезоні:

  • мито на експорт соняшнику за межі ЄАЕС у розмірі 50% продовжено до 31 серпня 2023 року
  • мито на експорт соняшникової олії та шроту продовжено до 31 серпня 2023 року, у жовтні поточного року діє нульове мито.

Довгостроковий курс Росії – подальше нарощування виробництва та переробки олійних. Незважаючи на стимулювання виробництва альтернативних культур – сої та ріпаку шляхом державного субсидування, соняшник збереже позицію лідера.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!