Росія хоче підсадити Єгипет на своє дешеве зерно – думка

Джерело:  Обозреватель
єгипет

Останнім часом привертає увагу те, що відбувається в Єгипті та навколо нього, що логічно, оскільки він найбільший у світі стабільний покупець пшениці та інших зернових. За його ринок Москва бореться давно і прагне стати на ньому монополістом, витіснивши Францію, Україну, Румунію та Болгарію, висловив свою думку кандидат історичних наук Сергій Климовський у своєму блозі на сайті Obozrevatel.

Особливість Єгипту – закупівлю пшениці здійснює централізовано держава, чим фактично регулює ціни на хліб і борошно. Стабільність та авторитет уряду прямо залежать від цін на хліб. Якщо РФ стає постачальником-монополістом, то уряд Єгипту буде таким самим заручником Кремля, яким до 2022 р. були уряди Німеччини та інших країн Європи через залежність від “Газпрому”. Як голосуватиме Єгипет в ООН у такому разі щодо резолюцій про російсько-українську війну очевидно. До цього треба додати зацікавленість РФ у продажу зброї Єгипту, бажання забрати у нього два французькі вертольотоносці “Містраль”, які потрапили туди в 2016 р. через російсько-українську війну, підтримку Єгиптом уряду генерала Хафтара, єгипетсько-суданську суперечку через воду Ніла та інші менш відомі мотиви.

Новини з Єгипту дозволяють стверджувати, що Москва вже домовилася з ним про постачання пшениці за дуже дешево. Уряд Єгипту 10 березня заявив про свій вихід із 30 червня з міжнародної конвенції з торгівлі зерном (GTC) під егідою ООН, чим здивував усіх. Участь Єгипту у цій конвенції дозволяла йому закуповувати пшеницю за прийнятними цінами. Вихід із конвенції, в якій Єгипет знаходиться мінімум з 1995 р., означає лише одне – у нього з’явився дуже дешевий та великий постачальник. Ним може бути лише РФ. Зокрема, на це зазначає повідомлення: у лютому уряд Єгипту уклав угоду про постачання 240 тис. т пшениці з компанією “Зерноквітка” (Grainflower), зареєстрованою в ОАЕ на початку цього року. На сайті “Зерноквітки” зазначено, що її склади з пшеницею знаходяться в Азові та Ростові-на-Дону, де її зберігається 200 тис. т. “Зерноквітка” готова поставити великі партії її в будь-який порт світу. Не вистачає лише оголошення “Торгуємо краденим українським зерном”.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!