Рішення Єврокомісії — сигнал для росії й далі блокувати зерновий коридор

Джерело:  AgroPortal.ua
ЄС

Єврокомісія нарешті видала рішення щодо імпорту з України зернових та олійних до Польщі, Угорщини, Румунії, Болгарії та Словаччині. Воно має як позитивні, так і негативні сторони.

Таку думку висловив віцепрезидент з економічної освіти, доцент Київської школи економіки Олег Нів’євський у Telegram.

За його словами, добрим є те, що Єврокомісія визнає необґрунтованими закиди партнерів про участь України у ціновому обвалі.

«Основна проблема — логістичні витрати/проблеми та забиті сховища. Але ж даних чи аналітичної записки нема. Ну і купляли та забивали сховища не українські компанії», — додає експерт.

Нів’євський вважає, що якщо спрацює заборона на пшеницю, кукурудзу, соняшник та ріпак, то інші позиції бунтівниками будуть зняті. Транзит через ці п’ять країн буде, імпорт в інші країни ЄС також буде.

Поганим у цьому рішенні він вважає удар по єдності ЄС.

«Навпаки, Єврокомісія знайшла юридичну підставу. Куди ж дивились аналітики та політики ЄК, що таку проблему прогледіли. Це нє добре», — написав експерт.

Крім того, фермерам ще й заплатять за демарш, підкреслює Нів’євський. Тепер можна чекати подібних речей щодо, наприклад, біженців (наприклад, в Німеччині, Італії чи Польщі). Це ж теж економічні втрати для населення цих країн, перевантаження житлових площ, витіснення місцевих тощо.

«Хоча рішення задеклароване на один місяць, але чорним по білому ЄК написала, що готова продовжити. І продовжить, я думаю. Бо за місяць — новий сезон, нові обсяги експорту, і краще логістиці цих країн не буде, тільки гірше. До речі, якщо справді знімуть за місяць, це буде нелогічно і «множить на нуль» всі аргументи, чому вони зараз цю заборону вводять», — пояснив він.

Водночас це удар по Україні, уточнює експерт. Адже якщо для бунтівної п’ятірки агросектор — усього до 2-5% ВВП, для України АПК зараз один із двигунів економіки, яка у війні.

«Також це сигнал росії й далі гальмувати зерновий коридор, чого, певно, слід очікувати», — підсумував Нів’євський.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!