Рентабельність зберігання картоплі в Україні залежить від особливостей сезону

Кінець осені – гаряча пора для картоплярів. Адже саме в цей період, коли збирання врожаю вже завершено, перед фермерами рік у рік постає питання: реалізовувати свою продукцію відразу або закласти її на зберігання до кращих часів – тоді, коли ринкова ціна буде найбільш прийнятною. Однак, правильне зберігання врожаю картоплі – це цілий набір агрономічних прийомів, не дотримуючись яких можна зазнати суттєвих втрат продукції. Про терміни зберігання різних сортів картоплі, доцільність процесу сортування перед закладкою на зберігання, вибір тари та рентабельності процесу зберігання як такого – читайте в ексклюзивному інтерв’ю EastFruit з Миколаєм Гордійчуком, директором компанії «Агріко Україна».

— Існує думка, що в місцях зберігання, де немає активної вентиляції, жоден сорт картоплі добре не зберігатиметься — втрати будуть значними. Однак сьогодні деякі овочівники стверджують, що можна обійтися природною вентиляцією замість встановлення дорогого обладнання, що забезпечує штучну вентиляцію приміщення для зберігання. Чи згодні ви з цією думкою?

— Багато фермерів сьогодні, не маючи овочесховища, обладнаного належним чином, справді використовують природну вентиляцію місця зберігання картоплі. Успіх цього процесу безпосередньо залежить від того, де і як зберігається картопля. Якщо це підвал з обладнаним вентиляційним виходом природного надходження повітря, то картопля може зберігатися добре – так само, як і у спеціально пристосованому для цього сховищі. Проте, як правило, відсоток втрат у продукції в приміщенні з природною вентиляцією більший, ніж в обладнаному сховищі для овочів – на рівні 15-20% від закладеного на зберігання врожаю. Крім того, успіх зберігання у приміщенні з природною вентиляцією багато в чому залежить від сорту картоплі.

— Як відомо, пізні сорти картоплі відрізняються від середньо- та ранньостиглих більш тривалою лежкістю. Як довго можна зберігати пізні сорти картоплі з моменту закладання на зберігання до збереження їх товарного вигляду та належних споживчих властивостей? Від чого залежить цей термін?

– Це також залежить від сорту картоплі. Існують пізні сорти картоплі, наприклад, у лінійці компанії «Агріко Україна» – це «Рудольф» та «Пікассо», які можна зберігати в обладнаних сховищах з вентиляцією та холодильним обладнанням до кінця травня. Існують сорти для переробки, термін зберігання яких ще більший – до кінця червня. Тому, якщо йдеться про пізні сорти, їх можна зберігати фактично до початку нового сезону.

— Чи є обов’язковим процес сортування пізніх сортів картоплі для подальшої закладки на зберігання?

– Ні, найголовніше, це питання так званого лікувального періоду картоплі перед закладкою на зберігання. Якщо картопля була сухою і пройшла лікувальний період, то вона добре зберігатиметься надалі. Якщо ж картопля, навпаки, мала високий рівень вологості, була мокрою під час збирання, то незалежно від групи сортів – ранньої чи пізньої – така продукція зберігатиметься, відповідно, погано. Отже, існують дві важливі умови перед закладкою на зберігання: картопля має бути сухою після збирання, а якщо вона була вологою, то її потрібно просушити, і вона повинна пройти лікувальний період.

— Основною тарою для зберігання пізніх сортів картоплі, як відомо, пластикові контейнери та дерев’яні ящики. У чому переваги та недоліки кожної з них та яка тара є оптимальним варіантом для зберігання?

— Оптимальним варіантом тривалого зберігання дерев’яні контейнери. Ми зберігаємо свою картопля у таких контейнерах об’ємом 1,2 тонни. Однак деякі зберігають і в згаданих вами пластикових контейнерах або насипом – тут все залежить від того, що планують робити з цією картоплею надалі. Більшість фермерів вже переконалися, якщо у вас багато сортів – то найкращим способом зберігання є контейнерне.

— Наскільки взагалі зберігання картоплі є рентабельним для бізнесу фермера, адже існує думка, що врожай легше реалізувати прямо з поля?

— Насправді це залежить від особливостей того чи іншого сезону. Наприклад, цього року ціна на картоплю на початку сезону в Україні становила 6-7 грн/кг, а зараз вона опустилася до позначки 4-5 грн/кг. Тобто, як бачимо, ринкові ціни коливаються, тому однозначно сказати про рентабельність зберігання дуже важко. Хоча, як правило, ті фермери, які працюють за довгостроковими контрактами, продають картоплю значно дорожче наприкінці сезону зберігання.

— До речі, про ціни: наприкінці жовтня Україна вперше стала лідером Східної Європи за рівнем цін на картоплю без урахування країн ЄС. Саме в Україні картоплю можна купити за найнижчою ціною – тоді за тиждень вона впала на 17%. Як ця ситуація позначається на поточному стані справ українських картоплярів?

— Торік ціна на картоплю в Україні була досить високою, тому багато господарств збільшили площі під цією культурою. Це, своєю чергою, призвело до надлишку картоплі на ринку. З огляду на те, що в Україні спостерігається дефіцит потужностей для зберігання, фермери намагаються максимально швидко реалізувати свій урожай. Відповідно, на тлі збільшення ринкової пропозиції знизилася ціна. Якщо говорити про найближчі перспективи ринку картоплі, то сьогодні ми не бачимо підстав для підвищення цінового тренду. Хоча з настанням низьких температур ціна трохи підвищується, адже дрібні виробники торгувати вже не можуть, і на ринку залишаються лише великі гравці.

 

EastFruit

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!