Рейтинг зернових терміналів України – 2021: лідери, нові проекти, перспективи

Нептун

Портові оператори за підсумками 2020-2021 маркетингового року скоротили перевалку хлібних вантажів порівняно з попереднім зерновим сезоном на 20,7%, або майже на 12 млн. тонн — до 45,6 млн. тонн. Всього перевалку хлібних вантажів здійснювали 54 портові оператори. При цьому 24 найбільші оператори сумарно зменшили обсяг перевалки лише на 17,8% — до 43,8 млн тонн. Відповідно, сукупна частка обороту найбільших терміналів становила 96% всього обсягу проти 93% роком раніше. Частка найбільших терміналів невпинно зростає і досягла максимального значення протягом останніх трьох років.

Таке суттєве падіння обсягів морської перевалки стало наслідком зниження врожайності зернових, спричиненого несприятливими погодними умовами в окремих регіонах країни. За даними Держстату, урожай зернових та зернобобових в Україні в 2020 році склав 64,9 млн. тонн після рекордних 75,1 млн. тонн роком раніше. З іншого боку, на обсяги відвантажень із портів вплинуло уповільнення експортної торгівлі (особливо у першій половині маркетингового року) на очікуваннях вищих цін на світових ринках.

Пандемія та карантинні обмеження не мали істотного прямого впливу на експортну логістику. При цьому, як зазначили в Українській зерновій асоціації (УЗА), минулий сезон виявився «досить успішним з погляду логістики та інфраструктури — не було жодних затримок та перешкод для транспортування зерна залізницею». Крім того, не можна не відзначити розвиток річкових перевезень зернових вантажів провідними учасниками ринку.

Перша п’ятірка

П’ятірку найбільших зернових терміналів за підсумками минулого сезону очолив «Трансбалктермінал» у порту «Чорноморськ», друге місце посів термінал «Нібулона» у Миколаївському порту, третє — «Ніка-Тера», на четвертому та п’ятому місцях розмістилися відповідно «ТІС-Зерно» та “Нептун” в порту “Південний”.

У складі топ-5 відзначено одну зміну: п’яту позицію залишив термінал COFCO у Миколаївському порту (портовий оператор – ТОВ “ДССК”), на це місце піднявся “Нептун”.

Сумарно перша п’ятірка терміналів продемонструвала майже вдвічі меншу динаміку падіння порівняно з консолідованим показником – мінус 10,5%. В абсолютному вираженні обсяг скоротився на 2,5 млн. тонн — до 22,1 млн. тонн. При цьому сумарна частка перевалки п’яти найбільших терміналів наближається до половини консолідованого обсягу обробки хлібних вантажів, склавши 48,3% проти 42,8% роком раніше.

Лідер

Перший рядок рейтингу другий рік поспіль займає «Трансбалктермінал», який помітно зміцнив лідерство за підсумками минулого сезону. Цей перевалочний комплекс агропромислового холдингу «Кернел» збільшив обсяг перевалки на 21,3%, або на 1,3 млн. тонн — до 7,6 млн. тонн. Збільшенню показника сприяв поетапний запуск потужностей Трансгрейнтерміналу, другого зернового терміналу групи. Як повідомив «Портам України» директор «Трансбалктерміналу» Юрій Кізлевич, акціонери розглядають обидва термінали як комплексний портовий актив. На етапі планомірного запуску потужностей “Трансгрейнтермінал” обробляє зернові вантажі, проте перевалку здійснює сусідній “Трансбалктермінал”.

“Трансбалктермінал”. Фото: facebook.com/ilk.uspa.gov.ua

Таким чином перед нами новий абсолютний рекорд перевалки серед зернових терміналів за підсумками зернового сезону. Відповідно, зросла і ринкова частка комплексу, склавши майже 17%. Серед терміналів першої п’ятірки її частка перевищила 34%.

Друге місце

Другу позицію списку зайняв портовий термінал “Нібулона”, який скоротив перевалку на 6,2%, або на 276 тис. тонн – до 4,2 млн. тонн. Відносна стабільність результату та «мільйонні» втрати деяких конкурентів із першої п’ятірки дозволили головному термінальному активу групи піднятися з торішнього четвертого місця на друге. Ринкова частка терміналу становила 9,1%.

Перевантажувальний термінал “Нібулон”. Фото: nibulon.com

Третє місце

На третій позиції рейтингу – “Ніка-Тера”. Цей приватний порт перевантажив 3,9 млн. тонн хлібних вантажів, обсяг перевалки скоротився на 29,4%, або на 1,6 млн. тонн. Хоча втрати значні, порту вдалося зберегти третій рядок рейтингу. Частка ринку – 8,6%.

“Ніка-Тера”. Фото: facebook.com/portnikatera

Четверте місце

Четвертий рядок рейтингу займає багаторічний національний лідер перевалки зернових вантажів термінал ТІС-Зерно. За підсумками сезону термінал скоротив перевалку на 40,3%, або на 2,4 млн. тонн — до 3,5 млн. тонн. У минулорічному рейтингу термінал посідав друге місце. Ринкова частка становила 7,7%.

“ТІС-Зерно”. Фото: facebook.com/tis.terminals

П’яте місце

У першій п’ятірці дебютує термінал “Нептун”, який наростив перевалку на 14,6%, або на 367,5 тис. тонн – до 2,9 млн. тонн. У минулорічному рейтингу термінал посідав сьоме місце. Ринкова частка – 6,3%.

Зерновий термінал “Нептун”. Фото: facebook.com/neptunegrainterminal

 

Порти України

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!