Україна повертається до довоєнного оподаткування

Джерело:  Цензор.НЕТ
ВРУ

Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану”, який скасовує більшість запроваджених після початку повномасштабної війни пільг для бізнесу.

За прийняття відповідного урядового законопроєкту №8401 у першому читанні проголосували 227 нардепів, повідомив народний депутат від фракції “Голос”, перший заступник голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram.

Згідно із пояснювальною запискою, законопроєктом пропонується скасувати з 1 липня 2023 року низки норм Податкового кодексу, встановлених на час воєнного стану. Зокрема, з цієї дати пропонується:

  • скасувати можливість для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;
  • скасувати можливість для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • відновити проведення документальних перевірок бізнесу;
  • скасувати зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо);
  • відновити засовування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;
  • відновити застосування штрафів за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • відновити штрафи за порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Водночас після відновлення документальних перевірок платників податків, вони можуть сплатити визначене для них суму податкового зобов’язання протягом 30 календарних днів. У такому випадку їх не штрафуватимуть. Водночас суму сплаченого податкового зобов’язання не можна буде оскаржити.

Також законопроєкт відновлює дію заборони на роботу програмних реєстраторів розрахункових операцій в режимі офлайн, врегульовує розрахунок податкового кредиту для нерезидентів, а також податку на прибуток підприємств.

Як повідомлялося, скасування низки запроваджених на час воєнного стану податкових пільг було однією з обіцянок влади України для продовження співпраці з МВФ.

При цьому Міністерство фінансів ще на початку серпня минулого року пропонувало змінити пільговий режим оподаткування, запроваджений в тому числі для найбільшого бізнесу після початку повномасштабного російського вторгнення.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!