Провідні імпортери пшениці поспішають на ринок через наближення останнього терміну для “зернової угоди”

Джерело:  Oilworld
зерно

Три найбільші у світі імпортери пшениці, Єгипет, Алжир та Саудівська Аравія, провели тендери минулого тижня із закупівлі пшениці на тлі зростання волатильності та невизначеності поставок з України.

26 жовтня ціна на чорноморську пшеницю досягла 12-місячного мінімуму в 304 долари за тонну, але до 31 жовтня підскочила на 17 доларів за тонну після того, як росія заявила, що судновласники більше не можуть розраховувати на безпеку суден, які відвідують Південний, Одесу та Чорноморськ, які разом обробляли більшу частину вантажів країни до конфлікту

Протягом двох днів росія повернулася до умов Чорноморської зернової ініціативи, угоди, яка гарантувала безпеку постачання зерна та добрив із цих портів до 19 листопада.

Якщо угоду не буде продовжено, швидше за все це спровокує ще один стрибок цін. Більшість трейдерів вважають це малоймовірним, але ризик ускладнив розрахунки для тих, хто бажає взяти участь у тендерах для Єгипту, Алжиру та Саудівської Аравії.

У Єгипті 7 листопада GASC отримала пропозиції на загальну суму 1,35 млн. тонн пшениці, відвантаженої в другій половині грудня або першій половині січня, але відхилила їх усі. Потім, 11 листопада, трейдери повідомили, що компанія купила 280 000 тонн російської пшениці поза тендерним процесом за ціною 363,5 долара за тонну CNF, що більш ніж на 6 доларів за тонну нижче за найнижчу пропозицію в тендері. Це була перша покупка GASC із 1 вересня.

В Алжирі 9 листопада трейдери повідомили, що OAIC забронювала близько 510 тисяч тонн пшениці для відвантаження у грудні за цінами близько 368 доларів за тонну CFR Алжир. Компанія двічі купувала у жовтні.

Саудівська Аравія 11 листопада оголосила тендер на постачання 595 000 тонн борошномельної пшениці з постачанням у квітні-червні, але результат буде відомий не одразу.

Страх перед більшою волатильністю цін у наступні тижні може бути одним із факторів, що визначають термін проведення трьох тендерів. Єгипет також був обмежений внутрішніми економічними проблемами та кредитом у розмірі 3 мільярдів доларів, наданого Міжнародним валютним фондом 27 жовтня.

2022 року світові ціни на зерно переживуть найволатильніший період більш ніж за десятиліття, повідомляє S&P Global Platts.

Platts, що входить до S&P Global Commodity Insights, оцінила російську пшеницю з вмістом білка 12,5%, що найбільше продається сорт борошномельної продукції в регіоні, на 10 листопада в 318 доларів за тонну. Це приблизно на 130 доларів за тонну нижче за ціну на борошномельну пшеницю в Причорномор’ї на початку березня.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!