Пропускна спроможність Дунайського кластера збільшиться до 30 млн тонн — Держагентство з відновлення

Джерело:  Порти України
Дунай

Пропускна спроможність Дунайського портового кластера повинна збільшитися до 30 млн тонн вантажів на рік. Такі плани презентував голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Mустафа Найєм під час круглого столу «Експортні, логістичні та транспортні коридори» в рамках Конференції з відновлення України (URC2023) минулого тижня, повідомила прес-служба агентства.

За час війни порти Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ збільшили вантажопотік утричі. Кластер залишатиметься важливим транспортним коридором для вантажних суден, оскільки забезпечує пряме водне сполучення з країнами ЄС. Наша мета — досягти пропускної здатності 30 млн тонн на рік та забезпечити можливості заходу в порти Дунайського кластера суден з більшою вантажопідйомністю”, — ідеться у повідомленні.

В агентстві нагадали, що відновлення роботи та модернізація всієї мережі українських портів є особливо важливими після руйнування дамби Каховської ГЕС. Передусім планується відновити роботу Херсонського порту, судноплавство на річці Дніпро, розмінувати Чорне море та Дніпро, а також відродити суднобудування на півдні країни.

У травні морські порти Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ оновили рекорд місячної перевалки, обробивши понад 3 млн тонн вантажів. Загалом у січні-травні 2023 року порти на Дунаї обробили 11,5 млн тонн вантажів, що є абсолютним рекордом перевалки для портів цього регіону за п’ять місяців.

У лютому МІУ повідомило про збільшення прохідної осадки суден на ділянці від 0-го кілометра гирла Бистре річки Дунай до 77-го кілометра Кілійського гирла до 6,5 метра, а від 77-го кілометра до 116-го кілометра Кілійського гирла — до 7 метрів. Рік тому максимальна осадка становила тільки 3,9 метра. Після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай Дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис. тонн на добу.

Україна найближчим часом розпочне консультації з Єврокомісією, Румунією та країнами-членами міжнародних екологічних конвенцій щодо питання днопоглиблення української частини Дунаю, яке забезпечить прохідну осадку суден 7,2 метра, на одному рівні із Сулинським каналом на румунській ділянці.

У 2022 році дунайські порти збільшили обробку вантажів до 16,5 млн тонн з 5,5 млн тонн у 2021 році. Після проведення робіт із підтримки оголошених глибин та гідроспоруд в акваторіях морських портів планується, що у 2023 році вантажообіг сягне 23 млн тонн.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!