Промисловий молочний сектор втратить 70-100 тисяч корів

Джерело:  AgroPortal.ua
коровы

Молочно-товарні ферми України за три місяці війни втратили щонайменше 50 тис. корів.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ).

Оціночна вартість загиблих свійських тварин станом на 8 червня становить понад $136 млн.

Тварини гинуть не лише внаслідок активних бойових дій, а й через низку обмежень в годівлі, утриманні та ветеринарному забезпеченні. Орієнтовна кількість загиблих тварин у постраждалих районах становить 92 тис. голів великої рогатої худоби, а також 42 тис. овець і кіз, 258 тис. свиней та понад 5,7 тис. птиці.

«За оптимістичним сценарієм, до кінця року промисловий сектор може втратити 70 тис. корів, за песимістичним — понад 100 тис. корів залежно від ситуації на фронті та деокупації українських територій», — зазначила гендиректор АВМ Ганна Лавренюк.

Десять із 24 областей, що перебували або досі залишаються в зоні бойових дій та окупації, постачали 42% молока на переробку. Загалом близько 800 промислових молочно-товарних ферм постраждали від війни.

Сільськогосподарські підприємства на прифронтових та окупованих територіях скоротили надої на понад 50%. Регіони, де ситуація відносно стабільна і безпечна, на початку війни також суттєво просіли в надоях через руйнування ланцюгів поставок. Проте досить швидко молочарі заходу і центру країни зуміли повернулись до довоєнного рівня, а подекуди й наростити виробництво. На думку генеральної директорки АВМ, завдяки цьому поставки на переробку від промислових ферм цьогоріч будуть на рівні 2 млн т (для порівняння — 2750,4 тис. т у 2021 р.).

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!