Продовження вільної торгівлі України з ЄС посилило невдоволення серед європейських виробників зерна

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЕС
UkrAgroConsult

Фермери ЄС невдоволені позицією Євросоюзу щодо підходів стосовно зміни клімату, а також бюрократичних перешкод на шляху їх діяльності. Тепер ще один об’єкт їхнього невдоволення ризикує перерости у більшу політичну конфронтацію, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Рішення ЄС щодо розширення заходів вільної торгівлі з Україною посилило без того зростаюче розчарування серед виробників зерна від Польщі до Франції. Попередня угода про призупинення мит і квот ще на один рік, підписана 20 березня, означає, що Україна зможе продовжувати продавати пшеницю на ринку ЄС.

Імпорт агропродукції з України став однією із ключових проблем для європейських фермерів. Занепокоєння фермерів є викликом для політиків, оскільки вони змушені балансувати між внутрішніми проблемами та підтримкою України у боротьбі проти росії.

Польща, де фермери знову заблокували понад 500 доріг, погрожувала продовжити заборону на імпорт зерна з України і навіть припинити поставки пшениці в інші країни ЄС.

У Франції президент Еммануель Макрон зробив підтримку України центральною частиною своєї кампанії по перешкоджанню підйому ультраправих на виборах до Європейського Союзу в червні 2024 року. Його уряд працював над тим, щоб заспокоїти фермерів, вводячи поступки, починаючи від вартості палива до пестицидів і екологічних правил.

Mіністр-делегат з питань зовнішньої торгівлі та економічної привабливості Франції Франк Рістер заявив 20 березня, що Франція та її партнери з ЄС прагнуть захистити українську зернову галузь, враховуючи її важливість для економіки України.

Фермери у Франції також отримують певну допомогу. За рік, коли уряд скорочує витрати на 10 млрд (10,9 млрд доларів), він оголосив про виділення понад 2,2 млрд євро на сільське господарство. Прем’єр-міністр Габріель Атталь також пообіцяв більше переговорів з ЄС щодо обмеження поставок зерна з України, крок, який також підтримує Польща.

Запроваджені в червні 2022 року після вторгнення росії в Україну, так звані «автономні торговельні заходи» дають Україні майже безперешкодний доступ до ринку ЄС. Останній план Брюсселя полягає в тому, щоб забезпечити відновлення мит на українську продукцію в разі різкого зростання імпорту таких товарів, як кукурудза, мясо птиці, цукор та яйця.

Проте зернові виключені, що робить пропозиції «неприйнятними», за даними Copa-Cogeca, лобістської групи, яка представляє 22 млн фермерів. Ці заходи ще мають бути схвалені Європейським парламентом під час голосування в квітні 2024 року, а потім державами-членами, і посли ЄС попросили більше часу, щоб ретельно вивчити текст.

Разом із наслідками від зниження світових цін, фермери відчувають непрямий вплив надходження зерна до ЄС через сусідів України. За даними французького агентства Intercereales, ЄС імпортував з України більш ніж у 17 разів більше м’якої пшениці в сезоні 2022/23 порівняно із сезоном 2021/22.

Франція щомісяця знижує свій прогноз щодо експорту зернових до решти країн-членів ЄС, де традиційні покупці, такі як Іспанія, закуповують значні обсяги в Україні, повідомляє FranceAgriMer.

«Французькі сільськогосподарські культури не змогли бути такими ж конкурентоспроможними, як українська пшениця, тому Україна займає цю частку ринку», – заявила Дельфін Дріньон, керівник європейського відділу Intercereales. За її словами, Іспанія, яка постраждала від посухи, станом на 4 березня закупила 73% м’якої пшениці з України в сезоні 2023/24.

Фермери в ЄС кажуть, що проблема полягає в тому, що українські виробники можуть продавати сільськогосподарську продукцію за нижчими цінами та з менш суворими перевірками вимог щодо відповідності екологічним стандартам, і вони також відновили можливість транспортувати її через Чорне море.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!