Продажі хлібобулочних виробів у США знижуються внаслідок скорочення виробництва борошна

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Хоча умови для врожаю пшениці в США є найкращими за останні 4 роки, купівля продуктів харчування на основі борошна знижується. USDA очікує, що в 2024 році кількість пшениці, яка використовується для виготовлення хлібобулочних виробів, досягне найнижчого рівня за 5 років. В IV кв. 2023 року мельники виробили найменше борошна за останні 10 років, що вказує на те, що попит на основний продукт для випічки не достатньо високий, повідомляє УкрАгроКонсалт із посилання на Bloomberg.

Скорочення виробництва борошна особливо гостро проявилося щодо солодощів та харчових продуктів. Станом на кінець лютого 2024 року продажі печива та крекерів впали на 3,4% порівняно із 2023 роком, свідчать дані компанії NIQ. Продажі хліба в продуктових магазинах впали на 2%.

За зниженням попиту стоїть кілька факторів, що збігаються. Збільшення використання препаратів для схуднення, починає знижувати попит на деякі продукти, витрати на продукти скоротились на 9%, йдеться у звіті Morgan Stanley на початку 2024 року. Інфляція також частково винна, оскільки високі ціни все ще вражають покупців. Верстви населення із обмеженими прибутками також намагаються вживати менше їжі, оскільки ціни продовжують зростати.

Оскільки внутрішній попит знижується, американським фермерам, які вирощують пшеницю, все частіше доведеться шукати покупців за кордоном. Це буде непросто: американські фермери вже втрачали позиції на світових експортних ринках через надлишок дешевого зерна. Це означає, що ціни в США повинні знизитися, щоб конкурувати – це удар для фермерів, які вирощують пшеницю.

Навесні 2023 року поля були настільки вражені посухою, що фермери відмовлялися від збору пшениці, залишаючи її на полях. Деякі борошномельні підприємства США, які шукали запаси в той час, були змушені звернутися до імпорту, зокрема з Польщі та Франції, щоб компенсувати внутрішній дефіцит. Однак в 2024 році стан 56% озимої пшениці USDA оцінюється як «добрий» або «відмінний», що вдвічі більше, ніж в 2023 році.

Попит на пшеницю різко зріс під час пандемії, коли закриття ресторанів призвело до сплеску випічки вдома та сприяло швидкому виробництву борошна в США. Виробники харчових продуктів також утримували більші запаси борошна, щоб подолати перешкоди в ланцюжках поставок під час пандемії та спробувати уникнути різкого зростання витрат після того, як ф’ючерси на пшеницю підскочили до рекордних значень, коли росія вторглася в Україну в 2022 році. Зараз компанії повернулися до своєчасних поставок.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!