Потрібен прорив у сфері логістики – Микола Горбачьов

Джерело:  Зерно
Микола Горбачов

Пропускна здатність експортної логістики на сьогодні ще не достатня для того, аби вивезти все українське збіжжя. Залізниця, а також річкові порти ледве дотягують до половини довоєнних темпів: замість 5-6 млн. т вивозиться 2,2 млн. т зерна на місяць. За перші два тижні липня обсяги перевезень залізницею збільшилася лише на 7%, це близько 70 тис т. Група учасників ринку виступає з ініціативою створення Єдиного центру планування перевезень, який усунув би простої вагонів та черги на кордонах, що підвищило б пропускну здатність на залізниці, як мінімум, на 30% та здешевило вартість перевезень. «Ми хотіли б, щоб така система почала діяти, але для її запровадження треба добра воля «Укрзалізниці» та учасників ринку по той бік кордону. Треба також шукати резерви на інших напрямках логістики. Потрібен прорив у цій сфері…» – говорить Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

Він сподівається, що ситуацію може також покращити налагодження експортного шляху через гирло Швидке та підвищення пропускної здатності Сулінського каналу. Поки що за добу через гирло проходить лише чотири судна, тоді як у черзі чекають близько 130. Для розв’язання проблеми дефіциту лоцманів з румунського боку  Україна запропонувала своїх провідників. Ця пропозиція на стадії розгляду. Ще одна перепона – недостатня глибина гирла – всього 3,9 м, через це каналом можуть проходити лише судна з тоннажністю до 3 тыс. т, а тому Адміністрація морських портів готується виконувати днопоглиблення.

УЗА з надією сприйняло заяву генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про те, що буде підписана угода, згідно з якою судна зможуть виходити із Чорноморських портів України.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!