Поточний стан олійних у Болгарії виграє у інших країн ЄС

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соняшник
UkrAgroConsult

Автори статей:

Червневий звіт від MARS, враховуючи погодні умови у Європі, зокрема, надмірні дощі у північно-західних регіонах, знижує оцінки врожайності олійних культур в ЄС:

  • соняшник – до 2,2 т/га (-3% до попереднього звіту, 2,1 т/га – у 2023 році, 2,15 т/га – середній показник за попередні 5 років)
  • ріпак – до 3,16 т/га (-2% до попереднього звіту, 3,17 т/га – у 2023 році, 3,17 т/га – середній показник за попередні 5 років).

Але прогноз відносно минулого сезону залишається позитивним для соняшнику та негативним для ріпаку.

Саме погода та її наслідки для врожаю наразі відіграють важливу роль у ціноутворенні. Зниження прогнозу врожаю в ЄС стало фактором підтримки цін, але стримуючим фактором залишаються котирування канадської каноли та сої в США, а також перехід до масового збору врожаю ріпаку.

На тлі інших країн, Болгарія в поточному прогнозі виглядає стабільно. Наслідки погодних умов весни були враховані в минулому прогнозі, коли було знижено врожайність ріпаку.

Прогноз урожаю олійних культур у 2024/25 МР (оцінка УкрАгроКонсалт на базі стабільної площі соняшнику та зниження площі ріпаку на 5%):

  • соняшник – (+16% до 2023 року)
  • ріпак – (-9%).

В балансі попиту та пропозиції соняшнику приріст урожаю частково компенсує більш низькі ніж рік тому перехідні запаси, але статті балансу будуть нижче.

Така ситуація не виключає збільшення імпорту соняшнику по факту, враховуючи запит на сировину з боку внутрішньої переробки.

Баланс попиту та пропозиції ріпаку продовжує стагнацію, яка відбувається з 2016/17 МР.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «BLACK SEA & DANUBE OILSEED REPORT» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!