Попит на бобові росте в усьому світі — Rabobank

Джерело:  AgroXXI
бобовые

Згідно з новим звітом Rabobank, попит на бобові зростає у всьому світі, що відкриває можливості для нових та старих учасників цього ринку.

Бобові стали важливим фактором підвищення стійкості сільського господарства завдяки своїм природним властивостям покращувати якість ґрунту та поглинати парникові гази. Однак вони, як і раніше, залишаються вкрай фрагментованим нішевим сегментом на світовому ринку зернових та олійних культур.

Згідно з новим звітом Rabobank, для залучення інвестицій у галузь, задоволення зростаючого попиту на бобові та збільшення обсягів торгівлі необхідно підвищити прозорість ринку.

Віто Мартієллі, старший аналітик із зернових та олійних культур Rabobank, який написав звіт, зазначив, що попит на бобові у всьому світі обумовлений двома основними чинниками. На ринках, що розвиваються, бобові стають все більш затребуваними як доступне і важливе джерело білка. Тим часом у розвинених країнах бобові стають основним продуктом у зростаючому секторі замінників м’яса та молочних продуктів на рослинній основі.

«Слід зазначити, що ціни нестабільні, а процес ціноутворення на бобові непрозорий. Крім того, існує небагато джерел даних, які б могли надати ринкові знання на глобальному рівні. Отже, підвищення прозорості ринку стане ключем до залучення інвестицій у галузь, задоволення зростаючого попиту на бобові, а також покращення обсягів торгівлі та функціональності ринку», написав Мартієллі.

Із 2015 року світова торгівля бобовими зросла на 29%. У період із 2015 по 2024 рік середньорічний темп зростання торгівлі (CAGR) зафіксовано на рівні 3%. У звіті Rabobank прогнозується, що у 2024 році обсяг світової торгівлі бобовими сягне близько 21 мільйона тонн, що становитиме 20% від світового виробництва бобових.

Очікується, що 68% цього обсягу торгівлі становитимуть горох, нут та сочевиця, причому імпортом та експортом бобових займаються лише кілька країн.

Як зазначив Мартієллі, ландшафт світової торгівлі змінюється, з’являються нові ключові гравці: «росія збільшила частку експорту сухого гороху, а Аргентина тепер є ключовим експортером різних видів бобів. Туреччина в даний час є центральним вузлом первинної переробки та дистрибуції бобових на Близькому Сході та Північній Африці, а Єгипет претендує на звання найбільшого у світі імпортера кінських бобів. Однак, на відміну від зернових, бобові (поки що) не вважаються товаром масового споживання, і для входу в цю нішеву галузь, як і раніше, існують бар’єри».

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!