Попри позитивні прогнози аналітиків, Україну чекає великий недобір врожаю — науковець

Джерело:  SuperAgronom.com
стан посівів колос

Аграрії окремих областей передисковують поля із зерновими, уражені приморозками. Така ситуація спостерігається переважно у східних, центральних і південних областях, де зниження нічних температур в першій половині травня співпали із початком колосіння озимих зернових.

Про це розповів Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, пише SuperAgronom.com.

Він продемонстрував посіви гороху й озимої пшениці, які територіально знаходяться на межі Дніпропетровської та Донецької областей.

«Я не бачив за все своє життя, щоб горох так сильно вимерзав. Він знаходився у фазі бутонізації, коли його накрили заморозки. Висота рослин 20 см. Навіть бутони померзли всередині. Немає надії на те, що він відійде. Це поле приречене», — прокоментував ситуацію науковець.

Раніше Сергій Авраменко робив огляд полів у Харківській області, де посіви озимої пшениці недорозвинулися через нестачу вологи в ґрунті. Тоді він вперше висунув припущення, що цього року, попри всі позитивні прогнози аналітиків на Україну чекає великий недобір врожаю.

Він додав, що найбільше постраждали посіви гороху ранніх сортів. Більш пізні посіви, які знаходилися в фазі 5-7 листків, пережили приморозки краще. Аналогічна ситуація і з озимою пшеницею. Рослини, які почали викидати колос, постраждали більше за ті, колоси яких ще знаходилися в піхвах. Тобто, витримали більш пізні сорти. З таких частково вдасться отримати врожай.

«Ранні сорти пропали, бо заморозки припали саме на фазу колосіння. По регіонах, де тепліше і фаза колосіння настала раніше настала, посіви більше постраждали. А там, де фаза колосіння пізніше наставала, постраждали менше», — додав фахівець.

Він додав, що, у зв’язку з цим, цьогорічний урожай буде катастрофічно низьким, адже аграрії передисковують тисячі гектарів у багатьох областях України.

Щодо можливості пересіву цих полів ранньостиглим соняшником чи кукурудзою, Сергій Авраменко висловлює сумнів, аргументуючи, що це ризиковано через нестачу вологи в ґрунті.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!