Попри збільшення пропозицій з Австралії та Аргентини ціни на пшеницю залишаються на високому рівні

Світові пшеничні біржі залишаються під тиском невизначеності, викликаної виборами у США, зростання цін на нафту та сою, а також скорочення попиту з боку покупців, які очікують підсумків збирання врожаю в Австралії та Аргентині, де ціни пропозицій поступово знижуються.

На тлі напруженої ситуації з президентськими виборами інвестори проводили спекулятивні купівлі на пшеничних  біржах, проте Чикаго завершив торги з мінусом, «згадавши» про значну світову пропозицію пшениці.

Грудневі ф’ючерси в США виросли:

  • на 1,01 $/т до 205,67 $/т на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті,
  • на 1,75 $/т до 204,66 $/т на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі.

Впала на 0,73 $/т до 222,66 $/т м’яка озима SRW-пшениця в Чикаго.

Європейська пшениця дорожчала за підтримки оголошених декількома країнами-імпортерами закупівельних тендерів та високого попиту на французьку пшеницю з боку Китаю, що нівелювало занепокоєння щодо посилення карантинів в країнах ЄС та політичної нестабільності у США.

  • Грудневі ф’ючерси на борошномельну пшеницю на MATIF виросли на 1,5 €/т до 206,75 €/т або 242,26 $/т.

За даними щотижневого звіту Euronext, кількість довгих позицій по пшениці виросла ще на 1% до 300,7 тис лотів, а коротких – на 3% до 186 тис лотів, що посилює спекулятивний попит на ринку.

Імпортери очікують зниження цін, і Йорданія скасувала тендер на закупівлю пшениці. Підсумки сьогоднішнього тендеру GASC в Єгипті покажуть готовність імпортерів купувати дорогу пшеницю.

Внаслідок зміцнення курсу євро відносно долара ціни на європейську пшеницю знову виросли до 245-250 $/т FOB, що сприятиме росту цін пропозицій російської пшениці.

В Австралії та Аргентині по мірі надходження на ринок пшениці нового врожаю ціни пропозицій опустилися до 260 $/т FOB та 245 $/т FOB відповідно.

Світові ціни на пшеницю найближчим часом залишатимуться під тиском пропозицій нового врожаю пшениці з Австралії та Аргентини, проте зниження цін обмежить дефіцит опадів на посівах озимої пшениці у США та Росії.

 

GrainTrade

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!