Погодний фактор – не єдина причина, чому світ рухається до зниження цін на продовольчу продукцію

Джерело:  УкрАгроКонсалт
пшеница
UkrAgroConsult

Сьогодні в світі існує ряд ризиків для глобального постачання продовольчої продукції: хвилі спеки, повені, шторми та лісові пожежі. І все ж в провідних країнах-виробниках сільськогосподарської продукції в сезоні 2023/24 погода була сприятливою – настільки гарною, що світові ринки зіткнулися з надлишком ключових сільськогосподарських товарів і, отже, зі значно нижчими цінами, ніж в сезоні 2022/23, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Якщо сприятлива погода збережеться ще кілька місяців, низькі ціни на сільськогосподарську продукцію, які були в 2015-2020 роках, можуть повернутися. В світі, який досі не впевнений в тому, що інфляція була подолана, зниження гуртових цін на продовольчу продукцію означає, що центральні банки менше переймаються через це, оскільки вони пом’якшують монетарну політику.

Сприятлива погода простягається від Середнього Заходу США до рівнин Казахстану; від бразильської савани до австралійських лугів. Навіть в Іспанії, яка є важливою країною-виробником оливкової олії, сезон 2023/24 був сприятливим.

Світовий аграрний ринок в очікування великих врожаїв. Вартість пшениці, кукурудзи та сої вже впала до чотирирічного мінімуму, знизившись приблизно на 50% від історичного максимуму, встановленого в 2022 році після російського вторгнення в Україну. Ціни на рис відстають, але ці витрати ось-ось досягнуть мінімального рівня в річному обчисленні. Ціни на оливкову олію знизились на 25% від свого рекордно високого рівня, встановленого в січні 2024 року, і можуть ще знизитись.

Звичайно, є винятки: ціни на каву залишаються високими, а вартість какао та деяких овочів залишається високою за історичними мірками.

Згідно з даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, липень став 14-м місяцем поспіль рекордно високих температур на планеті. Але це не означає катастрофу для ключових країн-виробників продовольчої продукції.

Погода – не єдина причина, чому світ рухається до зниження цін на продовольчу продукцію. За останні 20 років в агрономії відбувся величезний прогрес. Насіння дає набагато більшу врожайність, ніж раніше, навіть коли дощ і температура не ідеальні, а зрошення розширено. Фермери мають доступ до набагато кращого обладнання: великих сівалок, потужних тракторів, вдосконалених комбайнів, більших складських приміщень.

Порівняно з останніми 10 роками, в сезоні 2024/25 світ збере приблизно на 10% більше пшениці, приблизно на 15% більше кукурудзи, майже на 30% більше сої та приблизно на 10% більше рису. За винятком кукурудзи, всі інші 3 ключові продовольчі товари будуть мати рекордне виробництво.

Небагато регіонів демонструють поєднання сприятливої погоди та наукових досягнень більш чітко, ніж Середній Захід в США.

12 серпня USDA заявило, що очікує, що фермери в США отримають рекордні врожаї двох основних сільськогосподарських культур: в середньому 183,1 бушеля з акра кукурудзи та 53,2 бушеля з акра сої.

20 років тому американські фермери збирали близько 150 бушелів з акру кукурудзи; в середині 1980-х років ця цифра наближалася до 110 бушелів з акра. Збирати врожай на Півночі від 180 бушелів з акра – це вражає. Саме таких цифр можна було б очікувати лише в умовах зрошення, де фермери не покладаються на примхи погоди.

Сьогодні фермери в США збирають приблизно на 90% більше сої з гектара, ніж їх колеги 50 років тому; і приблизно на 110% більше кукурудзи. Все це покращення завдяки агрономії: насіння, пестициди, добрива та техніка. Погода тут ніякої ролі не зіграла. Можливо, Середній Захід США виграє від підвищення температури.

Не дивно, що трейдери та фермери встановлюють на аграрну продукцію наступні ціни: кукурудза торгується трохи нижче 4 доларів за бушель, зазвичай це рівень, який свідчить про достатню насиченість ринку кукурудзою. Соя коштує нижче 10 доларів за бушель, що знову ж таки вказує на більш ніж достатній обсяг виробництва. Ціни на кукурудзу та сою впливають на решту економіки через ціни на м’ясо, оскільки падіння вартості кормів збільшує пропозицію худоби та, зрештою, м’яса та продукції птахівництва.

Було б неправильно плутати кілька місяців ясної погоди з довгостроковою загрозою зміни клімату. Але наразі, завдяки кращим, ніж очікувалося, дощам, температурам і агрономічним показникам, світ рухається до високих врожаїв і зниження цін на сільськогосподарську продукцію.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!