Погодні умови сприятливі для формування хорошого врожаю зернових – Гідрометцентр

Джерело:  Укрінформ
состояние посевов
Погодні умови в Україні нині цілком сприятливі для формування хорошого врожаю зернових.

Про це сказала начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко на брифінгу в Медіацентрі Україна.

«Кожного року та вегетаційного періоду в Україні постерігається свій, унікальний розвиток погодних умов, погодні сценарії в жодному разі не повторюються. Незважаючи на нинішню хвилю спеки, зволоження грунту, що забезпечила прохолодна весна, залишається під культурами на достатньому рівні. Проте не скрізь», – сказала Адаменко.

За її словами, вологи на полях сьогодні достатньо у західних, північних, північно-східних та центральних областях.

«Південь перебуває в більш складних кліматичних умовах, оскільки там з кінця лютого складалися нетипові для весни синоптичні процеси, а саме домінування високого атмосферного тиску, яскравого сонця у поєднанні з низькою вологістю повітря, відсутністю опадів та вітрами», – зауважила Адаменко.

За її словами, починаючи з травня фахівці фіксували посуху на Одещині. Тепер вона триває в Одеській, Херсонській, деяких районах Дніпропетровської та Полтавської областей. Причому посуха різного ступеня жорсткості – від слабкої до повного висихання верхнього шару грунту.

Та попри це, врожай на полях у більшості «хлібів» уже сформований, тому втрати від червневої посухи будуть некритичними, запевнила представниця Гідрометцентру.

«Насправді посуха, яку ми зараз спостерігаємо, має неоднозначний вплив на різні культури. По-перше, період цієї посухи триватиме недовго і вже найближчими днями зміниться прохолодним фронтом. По-друге, доволі інтенсивне наростання тепла минулого тижня дало поштовх розвитку пізніх теплолюбивих культур – сої, соняшнику, кукурудзи, які потерпали від прохолодної погоди попередніх місяців, особливо від низьких нічних температур», – наголосила Адаменко.

За її словами, весна цього року була на 1-2 градуси холодніша за кліматичному норму, тому з приходом червневого тепла відбулась активізація ростових процесів у пізніх культур, і спеціалісти фіксують, що стан цих сільськогосподарських культур на українських полях не просто добрий, а відмінний.

«Погодні умови поки що працюють на користь нашого врожаю», – резюмувала Адаменко.

Як повідомлялося, в Україні цьогоріч очікують зібрати до 50 млн тонн зернових. Збирання ранніх зернових вже розпочалося на Одещині.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!