Погода б’є по врожаю пшениці, світові запаси щонайменші за 9 років

Джерело:  Еxpert
ціна стоимость цены

Суворі погодні умови призводять до скорочення врожаю в найбільших країнах – експортерах пшениці, її світові запаси скоротилися до мінімуму за останні 9 років. Про це пише Reuters.

«Ситуація на ринку пшениці все напруженіша, ситуація погіршуватиметься»,— наводиться коментар керівника консультаційних послуг у IKON Commodities Оле Хоуе.

На біржах Південно-Східної Азії ціна тонни чорноморської пшениці підскочила до $280 (включаючи вартість і фрахт) з $265 місяць тому.

Згідно з оцінкою мінсільгоспу США, світові запаси пшениці за підсумком 2024/25 сільгоспроку скоротяться до мінімальних за 9 років 257,22 млн тонн, хоча виробництво досягне рекордних 796,88 млн тонн.

Аналітики, опитані Reuters, очікують, що американське міністерство до кінця цього тижня додатково знизить свій прогноз по запасам до 256,14 млн тонн.

«Є великий потенціал для зростання цін»,— відзначає старший стратег із сільськогосподарського ринку в Marex Террі Рейллі.

Фермери в таких країнах-експортерах, як Австралія і Канада, дотримуються продажу, очікуючи подальшого зростання цін.

«Це тенденція: у більшості місць, звідки надходить пшениця, фермери не продають її, і це стає проблемою для трейдерів, які уклали контракти про продаж з мукомолами», — наводить агентство коментар сінгапурського трейдера зерна з міжнародної компанії.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!