Подальше зростання виробництва сиру гальмується низьким попитом та відновленням імпорту

Джерело:  ІНФАГРО
сыр

Випуск сиру помітно зріс, але подальше збільшення обсягів його виробництва уже під сумнівом. Споживання слабке, не останню роль відіграють надто високі ціни. 

З урахуванням ціни виробника, яку вони пропонують дистриб’юторам або безпосередньо мережам, плюс маржа торговельних мереж – і на полиці вже рідко можна побачити сир дешевше 300 грн/кг. Споживачі при такій ціні сиру все частіше роблять вибір на користь м’ясних продуктів, які подорожчали не так сильно.

На експорт сир доводиться продавати значно дешевше ніж до війни через значне здорожчання логістики в Казахстан, який досі залишається основним покупцем українських сирів. При цьому експортні ціни на сирний продукт не знизились при такій же логістиці як і для сиру (дорогій і довгий, через 5 країн). Фактично сирний продукт продається на рівні собівартості.

Український сир дорогий, а стримувати його здорожчання дешевшим імпортом, як це було раніше, уже не дуже виходить. Ціна закупівлі європейських рядових сирів типу Гауда/Едам зараз приблизно така ж, як і у вітчизняних виробників. В минулому році вона була на 10-15% нижча.

Але імпорт сиру все одно буде збільшуватись. Слід зазначити, що це єдиний молочний продукт, який ще не вилучено зі списку товарів критичного імпорту.

Випуск сиру безумовно зріс, але подальше зростання виробництва малоймовірне через низький попит та відновлення імпорту.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!