Площі під соєю зростають на 14% щороку

Джерело:  AgroPortal.ua
соя

Соя витісняє інші культури на українських полях. Останніми роками площі під нею зростають на 14%, і цей рік не стане винятком.

Про таке спостереження розповів виконавчий директор Любарецького соєпереробного заводу Юрій Дорошев під час конференції «Велика АгроВідбудова», організованої проєктом AgriChange.

Любарецький соєпереробний завод займається переробкою сої, виготовляючи олію та макуху. В компанії зазначають, що це цікавий і перспективний напрям переробки, адже українську продукцію чекають на світових ринках.

Постачаємо макуху до ЄС, зокрема до Італії, уклали прямі контракти з тваринниками. Ми будемо розвивати цей ринок, адже це наші можливості. Щодо олії, то вона не споживається на внутрішньому ринку, і її виробництво тотально залежить від експорту. Те, що в Україні нульове споживання соєвої олії, це мінус, але водночас свідчить про можливе 100% зростання цього ринку.

Також експерт відмітив, що останнім часом подібних до їхнього виробництва переробних заводів в Україні з’являється багато, адже підприємства починають власну переробку. До того ж це недорогий бізнес із входом близько 1 млн євро.

«За моїми очікуваннями, в горизонті 20 років такий бізнес, як наш, має зникнути. На наше місце прийдуть аграрії, які вирощують сою, або тваринники, які є споживачами цього продукту», — вважає Юрій Дорошев.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!