Плани щодо перевезення збіжжя в бік західних переходів виконуються лише на 24%

Джерело:  Rail.insider
жд

Виконання вантажовідправниками узгоджених з Укрзалізницею та іноземними перевізниками планів щодо навантаження зернових в бік західних прикордонних переходів становить лише 24,1%. Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов в ході зустрічі з представниками ринку аграрних перевезень у четвер, 20 жовтня.

Він відмітив, що спостерігається тенденція до зменшення перевезень в бік західних переходів. Фактична середньодобова здача вантажів через залізничні стики за жовтень у порівнянні з вереснем 2022 року зменшилась на 252 вагони, у тому числі з зерновими вантажами зменшилась на 48 вагонів. Добове передання вагонів скоротилося з 536 до 488 одиниць, або на 9%. Разом із тим скоротилися і черги.

Валерій Ткачов зауважив, що це пов’язане з переорієнтуванням перевезень в морські порти після відкриття зернового коридору. При цьому чимало компаній не відміняють плани відвантаженні в бік сухопутних переходів, отже відсоток їхнього виконання є дуже низьким.

«Дуже низькій відсоток виконання планів. Наприклад, по Батьове виконання планів по зерновим лише 26,6%. Заявили 3871 вагон, навантажено тільки 1029. Це дуже погано, це неритмічне відвантаження. По Вадул-Сірету виконання планів 11%, Дякове – 27%, Ізов – 29%, Рені – 20%, Ужгород – 23%, Чоп – 15%, Ягодин – 5,5%», – навів приклади представник УЗ.

Ненабагато краще ситуація з іншими аграрними вантажами: щодо олії виконання планів становить 35%, щодо макухи – 44%.

Натомість Валерій Ткачов закликав бізнес попереджати про відміну планів, аби дати можливість іншим скористатися провізною спроможністю переходів.

«У мене прохання до ринку, хто отримав плани, особливо по таких переходах як Батьове і Чоп, відмовлятися від планів, аби дати іншим відправникам можливість для перевезення вантажів», – наголосив він.

Крім того, заступник керівника комерційного департаменту УЗ, попросив відповідально поставитися до планування обсягів перевезень на листопад: “Сьогодні-завтра ми сформуємо заявки на листопад. Прошу всіх відповідально поставитися до планування. Заявляти тільки те, що ви фактично повезете. Щоб не було такої ситуації, як зараз”.

Відповідаючи на запитання щодо можливих санкцій, він відмітив, що наразі немає «жодних штрафних санкцій по відношенню до відправників за невиконання планів». Проте, якщо бізнес консолідовано підтримає УЗ, то компанія «зможе якось коригувати уже узгоджені плани».

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!