Перевізники просять уряд визнати автомобільну галузь критично важливою

авто зерновоз фура

Автоперевезення пішли на спад через нові правила мобілізації.

Кількість вантажівок у електронній черзі на виїзд з України скоротилась з 13 тисяч фур у квітні до 3,8 тисяч станом на 20 травня. Дані порталу «єЧерга» свідчать, що з 17 травня черги вантажівок на кордоні скоротилися на 60%,.

«Сьогодні на кордоні з Польщею немає черг на жодному переході за винятком першої-четвертої груп (аграрна продукція. — ЕП). Тобто машини не поїхали. Попри те, що зараз сезон. Це пов’язано з тим, що машини не вантажаться, не замитнюються і не здійснюють перевезення. Є певний спад, і це відчують, перш за все, імпортери та експортери», — констатує віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників Володимир Балін, зазначивши, що оцінювати масштаб збитків зараз ще зарано.

Він пояснює таку ситуацію тим, що дуже мало транспортних компаній мають бронювання.

«Поки не ухвалили останній закон про мобілізацію, усі їздили, не було гострої потреби бронювати працівників. Держава мала певні заходи впливу на призовників та їхніх роботодавців, але не вимагала наявності військово-облікових документів. Була рекомендація: носіть їх, приходьте до ТЦК оновити дані. А зараз є вимога закону», — уточнює він.

Володимир Балін пояснює, що багато транспортних компаній не відповідають трьом із семи критеріїв для визнання підприємства критично важливим і отримання можливості бронювання працівників. Річ у тім, що підприємства цієї галузі здебільшого невеликі й не можуть виконувати критерії щодо доходів чи сплачених податків, каже Балін.

Також компанії не мають доступу до системи «Оберіг», аби перевірити статус водія, а водії можуть приховувати або не знати, що перебувають у розшуку. На його думку, важливо, аби роботодавець міг це перевірити.

«Водії дійсно відмовляються їхати. Є випадки, коли вони звільняються, і випадки, коли залишають машини. Вони в Європі знайдуть роботу, тому маємо щось робити. Просимо уряд звернути увагу на те, що автомобільний транспорт є критичним і має таким визнаватися автоматично», — наголошує віцепрезидент АсМАП.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури запевнили, що для водіїв вантажівок та пасажирських автобусів уряд планує розширити критерії бронювання.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!