Перевалка вантажів у морських портах України за сім місяців сягнула показника за увесь минулий рік

Джерело:  Цензор.НЕТ
Україна

Морські порти України за сім місяців цього року обробили 59,9 млн тонн вантажів – майже стільки ж, скільки за весь 2023 рік.

Про це йдетья в повідомленні Адміністрації морських портів України.

За оперативними даними ДП “АМПУ” за січень-липень 2024 року, порти України обробили 59,9 млн тонн вантажів, проти 34,4 млн тонн у 2023 році. Цей показник майже дорівнює обсягам перевалки за 12 місяців 2023 року (62 млн тонн)“, – сказано в повідомленні.

Загалом за липень 2024 року: перевантажено 7 млн тонн, що в 2,2 раза більше аналогічного показника за 2023 рік.

4,2 млн тонн агропродукції було експортовано до 46 країн світу.

Наприкінці липня повідомлялося, що за 11 місяців роботи українського морського коридору вантажообіг портів “Великої Одеси” становив 60 млн тонн.

Що відбувається з українським експортом?

Обсяги експорту товарів почали зростати з осені минулого року завдяки роботі нового коридору до портів Великої Одеси під охороною ЗСУ. Зокрема, у грудні завдяки морському коридору експорт агропродукції з України зріс до 7,2 млн тонн. Більше з початку повномасштабної війни (7,45 млн тонн) було лише у березні 2022 року.

Водночас у квітні 2024 року Україна встановила новий рекорд експорту товарів з України за час повномасштабної війни – 13,1 млн тонн українських вантажів на $3,3 млрд.

Нагадаємо, у липні 2023 року Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи і заявила, що розглядатиме будь-яке цивільне судно, яке залишатиме порти України як військову ціль. Після цього Росія почала масовані атаки на українські порти на Дунаї, завдаючи ударів “шахедами” по зерносховищам та перевантажувальним комплексам.

Своює чергою Україна встановила свій тимчасовий маршрут із портів Великої Одеси. Спочатку судновласники побоювалися використовувати новий маршрут, оскільки Росія погрожувала розглядати будь-які кораблі, які пливуть до України, як потенційні цілі. Тим не менш, хоча кількість суден зростає, безпекові ризики залишаються незмінними. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!