Пересохлі ґрунти в Україні загрожують сівбі озимої пшениці під врожай 2025 року

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Пересохлі ґрунти в Україні загрожують сівбі озимої пшениці під врожай 2025 року, що є головним болем для фермерів, які постраждали від погодних умов та триваючої війни, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Ділянки землі занадто сухі, щоб на них вирощувати певні культури. Хоча ще є достатньо часу, щоб погодні умови покращилися та фермери надолужили згаяне, виклики ризикують скоротити період сівби озимих культур, які складають основну частину річного виробництва.

Це раннє нагадування про потенційні ризики поставок в сезоні 2025/26. Хоча ціни на пшеницю значно нижчі за пік, встановлений після вторгнення росії в Україну, останніми тижнями вони різко зросли частково через занепокоєння щодо поставок в Чорноморському регіоні. Виробництво пшениці в Україні приблизно на 1/3 нижче за довоєнний рівень після того, як вона втратила землі через вторгнення.

Спека та посуха призвели до того, що деякі поля занадто сухі, в тому числі для інших культур, таких як озимий ріпак. За даними USDA, температура до 7ºC вище норми в Україні у другий тиждень вересня погіршила умови для сівби озимих культур та їх проростання.

Землі агрокомпанії HarvEast були занадто сухими для сівби озимих культур і проведення основних робіт з підготовки до сівби, повідомив генеральний директор Дмитро Скорняков.

Погода ускладнює становище аграріїв. Регіони, тимчасово окуповані росією, були основними виробниками сільськогосподарської продукції, тоді як фермери в інших частинах України працювали, незважаючи на землю, забруднену мінами та нерозірваними боєприпасами та нестачу робочої сили через мобілізацію.

Хоча ф’ючерси на пшеницю в Чикаго більш ніж на 50% нижчі за пік, встановлений в 2022 році, є ознаки скорочення поставок. Ціни нещодавно досягли найвищого рівня з червня 2024 року, а USDA прогнозує, що в сезоні 2024/25 світові запаси пшениці будуть найнижчими за 9 років.

Дощ має трохи сприяти зволоженню ґрунту для пшениці, але для значного покращення потрібно набагато більше опадів, щоб полегшити занепокоєння через посуху. Проте у фермерів є час приблизно до жовтня або листопада, щоб наздогнати сівбу, якщо погода покращиться.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!