Пальмова олія подорожчала на 2,5%, що підтримало ціни на соняшникову олію

Джерело:  GrainTrade
пальмовое масло

Після скасування 23 травня тритижневої заборони на експорт пальмової олії з Індонезії історія не закінчилася, оскільки влада країни відновила вимоги до експортерів щодо продажу 10 млн т продукції на внутрішньому ринку задля зниження цін.

Котирування на пальмову олію на біржі в Малайзії чутливо реагують на політичні рішення. Так, на тлі запровадження заборони вони виросли до 7100 рінггитів/т або 1620 $/т, а після її скасування – впали до 6072 рінггитів/т або 1383 $/т.

Проте новина про обмеження поставок з Індонезії прискорила подорожчання липневих ф’ючерсів на пальмову олію в Малайзії, яке розпочалося у п’ятницю, і вчора вони виросли на 2,5% до 6261 рінггитів/т або 1427 $/т, додавши за дві сесії 3,1% ціни.

Представник уряду Малайзії заявив, що конкурентоспроможність країни в експорті продовольчої олії не знизиться після відновлення експорту з Індонезії, яка втратила продажі до Індії. Експорт пальмової олії з Малайзії за 1-20 травня виріс у порівнянні з відповідним періодом квітня на 28-32,6%, – повідомили вантажні інспектори.

Водночас за даними Асоціації виробників пальмової олії Південного півострова, виробництво пальмової олії в Малайзії в період 1-15 травня скоротилося у порівнянні з квітнем на 26%.

На біржі в Даляні ф’ючерси на соєву олію виросли на 1,6%, а на пальмову – на 2,2%.

Липневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора майже не відреагували на новини з Індонезії, опустившись лише на 0,6% до 1773 $/т. Після досягнення три тижні тому рекордного рівня на тлі заборони експорту пальмової олії вони вже знизилися на 7,4%.

Блокування українських портів підтримує ціни на російську соняшникову олію, особливо з огляду на зупинку окремих переробних заводів в росії внаслідок зменшення пропозицій соняшника. На цьому тлі ціни пропозицій виросли на 50 $/т до 1950-2050 $/т FOB, тоді як ціни попиту складають 1900-1950 $/т FOB.

Ціни на українську соняшникову олію залишаються під тиском блокування морських перевезень та подорожчанням доставки до портів Румунії та Болгарії. Ціни попиту на поставки DAP Румунія, Болгарія впали до 1700-1720 $/т, але їх незабаром підтримає зростання цін на пальмову та російську соняшникову олію.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!