Основними чинниками впливу на ринки цього тижня будуть дефолт рф, збільшення видобутку нафти та газу країнами G7 та 600 млрд $ інвестицій у світову економіку

В Німеччині проходить зустріч лідерів країн G7, де обговорюють питання війни росії проти України і викликану нею економічну кризу, що різко уповільнить розвиток світової економіки та збільшить інфляцію.

Лідери країн G7 наполягають на необхідності збільшення інвестицій у видобуток викопних джерел енергії, особливо нафти та газу, з огляду на зменшення обсягів їх поставок з росії. Проте деякі країни на конференції СОР26 ООН взяли на себе зобов’язання по припиненню фінансування міжнародних проектів видобутку викопного палива задля зменшення шкідливих викидів в атмосферу, тому обговорюється внесення у спільну декларацію формулювання про «інвестиції у викопні джерела енергії лише на певний період до завершення енергетичної кризи». Прем’єр-міністр Італії Маріо Драги заявив про необхідність короткотермінових інвестицій в газову інфраструктуру країн, що розвиваються, яку потім можна буде переобладнати для використання водню.

Також члени G7 працюють над посиленням санкцій проти росії та обмеженням цін на російську нафту. Велика Британія, США, Канада і Японія заборонили імпорт російського золота з метою посилення санкційного тиску на рф та припинення фінансування агресії проти України. Це рішення підтримала і Франція.

Внаслідок санкцій, які унеможливили проведення виплат іноземним кредиторам, росія вперше з 1918 року отримала дефолт по суверенному боргу в іноземній валюті, оскільки період виплат відсотків по бондам в сумі 100 млн $ завершився 26 червня. Хоча протягом місяців рф знаходила шляхи обходу санкцій, запроваджених через агресію проти України. Технічний дефолт по виплаті відсотків невдовзі призведе до дефолтів по іншим виплатам, що прискорить падіння економіки країни-агресора.

Крім того, лідери країн G7 пообіцяли протягом 5 років залучити 600 млрд $ приватних та державних коштів для фінансування інфраструктури країн, що розвиваються, та протидії багатотрильйонному проекту Китаю «Один пояс, один шлях».

У підсумковій заяві саміту лідери країн «Великої сімки» планують оголосити своє зобов’язання безстроково підтримувати Україну в боротьбі з російською агресією. «Ми надаватимемо фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні стільки, скільки це буде необхідно», – ітиметься в заяві.

Позначки:, , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!