Основний власник термінала в Клайпеді після викупу частки у Білорусі хоче переорієнтуватися на українське зерно

Джерело:  itta.info
Клайпедский порт

Одна з найбільших вантажних компаній Клайпедського порту – “Термінал насипних вантажів” (Biriu kroviniu terminalas, BKT) – запропонувала Україні свої потужності для відвантаження зернових культур, повідомив основний акціонер BKT Ігор Удовицький (контролює 70%).

“Якщо буде досягнуто відповідної домовленості між усіма зацікавленими сторонами, то до врожаю 2023 року BKT міг би перевалити близько 10 млн тонн українського зерна, або близько мільйона тонн на місяць”, – йдеться в коментарі Удовицького агентству BNS.

“З урахуванням того, що у серпні 2022 року всі морські термінали трьох українських портів змогли відвантажити близько 1,6 млн тонн, пропозиція BKT – це реальна можливість для України суттєво збільшити експорт зерна, а отже, і валютні надходження”, – наголосив він.

Наразі 30% акцій BKТ належить білоруському виробнику добрив “Білоруськалій”, 65% – Удовицькому побічно та ще 5% безпосередньо.

Як повідомлялося, Удовицький звернувся до Ради з конкуренції Литви (антимонопольної служби) за дозволом на купівлю 30% акцій BKT та отриманням одноосібного контролю над підприємством.

У понеділок він підтвердив BNS наміри викупити частку, проте суму угоди та інших умов не розкрив.

“Після отримання всіх необхідних дозволів угоду буде завершено до кінця цього року. Сторони не розголошують її умов”, – зазначив бізнесмен.

В останні роки через Клайпедський порт на судна вантажилося близько 10-11 млн тонн добрив “Білоруськалію” на рік, але вони були втрачені через західні санкції,

Глава вантажної компанії LTG Cargo групи “Литовська залізниця” (Lietuvos gelezinkeliai, LTG) Егле Шиме повідомляла, що перевезення до Клайпедського порту українського зерна можуть становити максимум близько 3 млн тонн на рік – шість складів приблизно по 1,3 тис. тонн на добу.

Експерти вважають, що зараз через Литву можна перевозити за рік лише приблизно мільйон тонн українського зерна, бо до більшої кількості не готові логістичні ланцюжки.

Тим часом Клайпедський порт, де стивідори вже відвантажують невеликі партії українського зерна, заявляє про можливість збільшити їхню перевалку до 8-9 млн тонн на рік.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!