Обвал цін на нафту не потішить українських автомобілістів

Джерело:  Delo
топливо

Всупереч суттєвому падінню світової ціни на нафту українським водіям не варто чекати здешевшання пального на стелах АЗС. Ослаблення гривні відносно долара та євро, а також ускладнення логістики в Дунайських портах компенсують фактор дешевої нафти в Україні. Тож ціни на бензин та дизель на АЗС залишаться стабільними, а ціни на автогаз продовжать зростати.

Ціни на нафту обвалились наприкінці минулого тижня до місячного мінімуму через заяву генерального секретаря США Ентоні Блінкена про те, що припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС можна очікувати вже у найближчому майбутньому. Війна в секторі Газа змусила інвесторів закладати премію за ризики при торгівлі нафтою, оскільки напруженість в регіоні ставить під сумнів постачання.

Станом на п’ятницю 19 липня порівняно з попереднім днем серпневі ф’ючерси еталонної марки Brent здешевшали на $2,48 за барель до $83,63 за барель, а серпневі ф’ючерси американської марки нафти West Texas Intermediate здешевшали на $2,69 за барель до $80,13 долара за барель.

Укріплення долара на минулому тижні, а також похмурі прогнози щодо китайської економіки з боку офіційного Пекіну також сприяли зниженню цін на нафту на минулому тижні. Крім того, на нафтові ринки тиснув масштабний збій пов’язаний з оновленням програмного забезпечення CrowdStrike, що спричинило масштабні проблеми в різних галузях економіки в усьому світі.

Долар та обміління Дунаю тиснуть на ціни бензину та дизеля в Україні

За даними консалтингової компанії “Нафторинок” ціна середня гуртова ціна на дизельне пальне станом на 19 липня порівняно з попереднім днем зросла на 26 коп./л до 45,34 коп./л. За тиждень ріст дизелю в гурті склав 33 коп./л.

Здорожчання дизелю в гурті зумовлене зміненням долара та євро відносно гривні, що змушує імпортерів палива з ЄС підвищувати ціни в гривні. При цьому котирування дизелю в ЄС за тиждень навпаки знизилися на  $18-20/тонна до $763-773/тонна за базисами північно-західних портів та на $14-17/тонна до $764-779/тонна за базисами портів Середземного моря.

Гуртові ціни на бензин також зросли: через фактор курсу за тиждень А-95 здорожчав в гурті на 17 коп./л до 49,23 грн/л.

Станом на п’ятницю 19 липня найнижча середня ціна на бензин А-95 серед усіх напрямів імпорту була зафіксована на кордоні з Молдовою: порівняно 12 липня вона зросла на $16/тонна до $962/тонна. На кордоні з Польщею середня ціна імпорту бензину за тиждень зросла на $4/тонна, до $964/тонна. З боку румунського кордону за тиждень середня ціна імпортного бензину збільшилась на $17/тонна, до $984/тонна.

Ціни на стелах АЗС за минулий тиждень змінювали лише невеликі та регіональні оператори. На АЗС Chipo ціна бензину та дизпального зросла на 1,00 грн/л, на станціях VST на Волині бензин подорожчав на 20 коп./л, оператор Luxwen збільшив вартість усієї лінійки пального на 50 коп./л. Крім цього бензин та дизпальне дорожчали на стелах АЗС регіональних операторів Neftek, “Олас”, “Овіс”, “Фактор”, Euronafta, “24/7” та інших.

Станом на п’ятницю 19 липня порівняно з 12 липня середня роздрібна ціна бензину А-95 зросла на 1 коп./л до 56,68, а середня ціна дизпального зросла на 9 коп./л до 52,61 грн/л.

Аналітик “Нафторинку” Олександр Сіренко зазначає, що в іноземній валюті ціни на АЗС в Україні знижуються: від початку липня середня ціна бензину А-95 знизилась з €1,31/л до €1,25/л, а середня ціна дизпалива знизилась з €1,21/л до €1,16/л. Проте таке зниження стало наслідком не дій операторів, а політики НБУ щодо курсів валют.

Засновник групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін каже, що крім послаблення гривні на ринок також чинить вплив обміління Дунаю через спеку. Це ускладнило навігацію суден і на шляху до  дунайських портів утворились затори. Як наслідок — на півдні навіть сформувався невеликий дефіцит пального, що додатково підігріло ціни. Проте поганий попит на пальне з боку кінцевих споживачів, а також велика конкуренція на ринку стримають мережі АЗС від суттєвого підвищення цін на бензин та дизель на цьому тижні.

Зараз ми всі слідкуємо за курсом долара. Якщо він продовжить зростати — ми очікуватимемо здорожчання бензину та дизпального на АЗС в останній тиждень липня.

Таким чином ціни на бензин та дизпаливо на АЗС на цьому тижні залишаться незмінними, проте якщо курс гривні продовжить падати на наступному тижні корекція цін пального на АЗС на курс.

LPG на АЗС може здорожчати ще на 1 грн/л

За даними “Нафторинку” за 17 днів липня в Україну було імпортовано 49,4 тис. тонн пропан-бутану, що на 7,5% більше ніж за аналогічний період травня та на 10% більше ніж обсяги за 17 днів червня. Проте зростання імпорту компенсується зниженням пропозицій з боку українських виробників через перебої з електроенергією.

Станом на 19 липня порівняно з 12 липня середня ціна автогазу в гурті зросла на 1061 грн/т до 44388 грн/т ($782/т без податків) на умовах самовивозу. В мережі “БРСМ-Нафта” газ в середньому подорожчав на 21 коп./л до 25,79 грн/л, на АЗС мережі VST — на 19 коп./л до 25,90 грн/л, на Amic — на 14 коп./л до 26,30 грн/л. На більшості АЗС Ukrnafta ціну збільшили на 50 коп./л до 26,49 грн/л. Також зростання ціни на 0,1-1,0 грн/л зафіксоване на АЗС низки великих регіональних Мереж.

Співвідношення вартості літра скрапленого газу до А-95 на АЗС збільшилося протягом 12-19 липня на 0,3% до 47,3%. Аналітик “Нафторинку” Дмитро Глумов каже, що до кінця липня очікується здорожчання середньої ціни LPG на АЗС щонайменше на 1 грн/л, через подорожчання газу в гурті.

Засновника системи торгівлі скрапленим газом Sintonec LPG Михайло Шубан очікує на цьому тижні подальше здорожчання скрапленого газу в гурті ще на 2-3 тис. грн/тонна. Головним чинником цього буде послаблення гривні та подальше зростання закупівельних цін в ЄС.

На АЗС на цьому тижні ціна на газ поступово зростатиме. За тиждень зростання може скласти від 50 коп./л до 1 грн/л

Таким чином на наступному тижні ціни на автогаз на АЗС можуть зрости на 1 грн/л.

Ціни на пальне у великих мережах АЗС:

Мережа АЗС Бензин А-95, грн/л Дизпальне, грн/л Автогаз, грн/л
OKKO 59,99 55,99 28,49
WOG 59,99 55,99 28,48
Socar 60,99 56,99 27,99
Motto 52,98 49,98 25,98
БРСМ-Нафта 53,29 50,49 24,99

Дані: застосунки мереж АЗС.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!