Новий сезон ріпаку не за горами. Що чекає на Україну в 2023/24 МР?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ріпак Україна
UkrAgroConsult

Автори статей:

2022/23 МР для ринку ріпаку був непростим. Вже зараз можна говорити про попередні підсумки сезону. Якщо сівба озимого ріпаку була проведена ще у мирний час – восени 2021 року, то збирання врожаю та його реалізація проходили у воєнний час, долаючи величезну кількість нетипових проблем (обстріли, зупинка роботи портів, порушення логістичних ланцюжків, відсутність електропостачання, заборона на імпорт сільськогосподарської продукції з України до низки східноєвропейських країн та ін.).

Рекордна посівна площа – понад 1,4 млн га була знижена до збирання не лише за рахунок традиційних втрат після перезимівлі, яка пройшла досить успішно, а й за рахунок окупації росією частини території України, висока врожайність компенсувала втрати та врожай оновив максимум – 3,6 млн т.

Частка експорту ріпаку у врожаї перевищила 94%.

Експортний сезон нетипово розтягнутий у часі, темпи експорту ріпаку залишаються вищими за минулорічні, починаючи з жовтня і до травня поточного року.

Відбулася часткова переорієнтація експорту на наземну логістику.

У географічній структурі експорту зміцнилася позиція країн ЄС – до 90% всього експорту проти 67% за підсумками 2021/22 МР.

Заборона імпорту ріпаку з України у країни Східної Європи не принесла значного негативного впливу на експорт ріпаку в 2022/23 МР, за період з липня до березня було реалізовано майже 99% експортного потенціалу .

У разі продовження заборони після 5 червня поточного року, для України виникає серйозна проблема, враховуючи, що на частку цих п’яти країн припадає більше половини всього експорту ріпаку у 2022/23 МР (52%), а рейтинг ТОП-імпортерів у 2023/24 МР очолює Румунія та Польща.

Нині низхідний тренд ціни українського ріпаку під впливом тенденцій європейської торгівлі, який у перспективі відчуватиме додатковий тиск нового врожаю, а також необхідність бронювання логістики, активізують українських продавців у питанні укладання форвардних контрактів, покупці ж навпаки неохоче йдуть на укладання угод, класично очікуючи зниження цін.

У випадку зберігання всіх факторів, зростання цін на ріпак малоймовірне. Але не слід виключати погодний фактор, який у підсумку може змінити негативні цінові тренди. У випадку підтвердження, що в 2023 році буде переважати дуже спекотна погода і різні погодні катаклізми, ціни можуть мати шанс на відновлення.

Через низький попит з боку ЕС (високий урожай та запаси, заборона імпорту) Україні необхідно шукати альтернативні ринки збуту.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

 

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!