Наступного року планують розпочати будівництво євроколії з Чернівців до Сучави

Джерело:  Rail.insider
жд

У 2025 році мають намір розпочати будівництво євроколії з Чернівців до Сучави. Загалом євроколія має обʼєднати міста Румунії, України, Молдови та Польщі. Заявка, яку подали Укрзалізниця з урядом, перемогла й отримає фінансування на передпроєктні та проєктні роботи. Про це розповіла перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

За словами посадовиці, завдяки заявці Укрзалізниці з міністерством на проєкт у межах програми СEF через Чернівецьку область розбудують євроколію до Сучави. На перший етап проєкту половину грошей на розбудову виділять з бюджету, інша половина — грантова.

«Звичайно, на це потрібен певний період часу, але ключове, що це зафіксовано вже всюди, починається документальна робота, відповідно поетапно ми дійдемо до того, що дійсно європейська колія буде проходити через Чернівецьку область», — пояснила Альона Атаманюк.

Передбачається, що євроколія обʼєднає такі міста, як Краків, Львів, Чернівці, Сучава та Унгени.

«Відповідно, це дасть можливості для Молдови та України експорту своєї продукції за кордон в більшому масштабі. Адже на сьогодні європейська колія в Україні тільки в чотирьох областях. У нас фактично одна з таких областей. Далі треба говорити про розбудову євроколії від Вадул-Сірету в напрямку до Чернівців, а опісля — до Львова», — зауважила перша заступниця начальника Чернівецької ОВА.

Вона додала, що проєкт можуть поділити на частини.

«Бо побудувати залізницю від Чернівців до Львова потребуватиме навіть не одного року. А зробити складову частину від Вадула до Чернівців можна набагато швидше», — каже посадовиця.

Наразі невідомо, де саме буде проходити колія. Це вирішують проєктувальники.

«Можливо, в якихось ділянках треба робити обхід. У самих Чернівцях насправді буде некоректно, якщо європейська колія буде проходити через центр міста», — уточнила Альона Атаманюк.

Після остаточної експертизи буде відома вартість проєкту та порядок його втілення.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!