Наше бачення майбутнього експорту зерна

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Автори статей:

Згідно з очікуваннями Мінекономіки, 3 українські порти зможуть обслуговувати до 80 суден на місяць, а в Мінінфраструктури заявили про плани щомісячного експорту на рівні 5 млн т зерна.

Якщо подивитись щомісячний експорт з початку 2018/19 МР, то добре прослідковується сезонність. Умовно український експорт зерна можна розділити на 3 етапи (хвилі):

  1. Пшенично-ячмінна хвиля (починається в липні-серпні),

  2. Перша кукурудзяна хвиля (починається у вересні-жовтні),

  3. Друга кукурудзяна хвиля (починається у лютому-березні, коли зі світового ринку зникає пропозиція кукурудзи з Південної Америки).

2022/23 МР буде нестандартним з погляду щомісячних обсягів відвантажень зерна через необхідність експортувати залишки старого врожаю та надходження нового. Видимих хвиль не буде, але на початку буде спостерігатись поступове нарощування обсягів відвантажень по мірі нормалізації роботи портів. Як було зазначено вище, щомісячні обсяги можуть сягнути 5 млн т, але аналітики УкрАгроКонсалт очікують більш реальних 3,5-4,5 млн т щомісячно.

Поточні відвантаження з одеських портів все ще проходять «тестовий період», учасники ринку все ще оцінюють подальші перспективи, тому впевнено казати, що Україна зможе повністю реалізувати свій експортний потенціал зерна ще зарано, але експорт в серпні вже може показати суттєве зростання.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!