Напередодні переговорів з ООН рф знову заявила про неефективність роботи зернового коридору

Джерело:  GrainTrade
зерновий коридор

Дія угоди про зерновий коридор, який дозволив Україні експортувати зерно через порти Чорного моря, завершується 18 березня, і за посередництва ООН і Туреччина Україна намагається продовжити його роботу, проте цьому перешкоджає рф.

Черговий раунд консультацій російської делегації з держсекретарем ЮНКТАД Ребекою Грінспан та головою УКГВ Мартіном Гріффітсом (куратором «чорноморської ініціативи» та меморандуму ООН та росії) пройде у Женеві 13 березня, але напередодні МЗС рф висказало сумніви щодо доцільності продовження угоди.

Прес-секретар Кремля Пєсков 9 березня заявив, що угода щодо безпечного експорту зерна через чорноморські порти України реалізована «наполовину», тому продовжувати її не варто. «Друга частина» угоди стосується меморандуму ООН та рф, що спрощує експорт добрив та продовольства з рф. Очільник МЗС рф лавров заявив, що дві частини угоди – безпечний експорт з України та усунення перешкод для експорту з рф – «нерозривно пов’язані», проте перша частина реалізується під наглядом Туреччини, а друга – ні. «Це пакетна угода, проте вона реалізується наполовину, що робить питання про пролонгацію угоди досить складним», – розповів лавров.

А представниця МЗС рф захарова 13 березня наголосила на тому, що санкції Заходу все ще перешкоджають експорту російської агропродукції, і ефективно реалізується лише вигідна Україні частина угоди. Вона також зазначила, що «пропозиція Генсекретаря ООН була пакетною, а значить всі домовленості повинні виконуватися разом. Тільки так буде вирішена проблема продовольчої кризи та надана необхідна допомога країнам Африки, Азії та Південної Америки. Але досі ефективно виконується лише українська частина угоди, тоді як експорт продукції з рф продовжує блокуватися західними санкціями».

Світові ринки чутливо реагують на новини щодо відновлення або блокування роботи зернового коридору, тому вони очікують підсумку переговорів у Женеві та сподіваються, що ООН переконає рф продовжити угоду.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!