Найбільший імпортер з ЄС: які продукти Польща постачає в Україну

Джерело:  Цензор.НЕТ
ЄС

Звинувачуюючи Україну у надмірному експорті агропродукції, Польща сама є найбільшим постачальником продовольства в Україну. 

У 2023 році Україна імпортувала аграрної продукції на $7,1 млрд, що майже на 13% більше, ніж у роком раніше. Про це свідчать дані Інституту аграрної економіки. Лідером серед імпортерів залишається Євросоюз. Вже п’ятий рік поспіль на нього припадає понад половину українського аграрного імпорту.

Головним постачальником сільгосппродукції в Україну з 2017 року є Польща, яка вже вкотре за останній час блокує наш спільний кордон через “наплив української аграрки”.

За даними Інституту аграрної економіки, торік Варшава навіть збільшила поставки, довівши їх до $950 млн.

З 9 лютого розпочалася друга хвиля протестів польських фермерів на кордоні з Україною. Учасники звинувачують Україну у надмірному експорті агропродукції, її невідповідності до європейських стандартів та у зниженні цін на продовольство в Польщі.

Страйкарі блокують пункти пропуску, не пропускають вантажівки з українською агропродукцією та влаштовують провокативні перформанси – зривають пломби з фур та висипають українське зерно на землю.

Водночас найголовніші претензії польських аграріїв направлені не до України, а скоріше до Євросоюзу та власного уряду. Зокрема, фермери не задоволені програмою ЄС “Європейський зелений курс” (Green Deal), яка серед іншого передбачає скорочення використання у сільському господарстві антибіотиків та пестицидів на 50%, а добрив – на 20%.

Новації, на думку аграріїв, вимагатимуть великих витрат, що зробить сільгоспвиробництво неконкурентним з виробниками за межами ЄС – як-от з України, на яких нові правила не розповсюджуватимуться. Також аграрії вимагають більших дотацій через зниження світових цін на агропродукцію.

За оцінками глови парламентського Комітету з питання фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, якщо кордон не буде деблокований до кінця місяця бюджет України втратить 7,7 млрд грн надходжень.

БізнесЦензор вирішив розібратися, як вийшло, що Польща звинувачує нашу країну у надмірному експорті, але водночас є найбільшим імпортером сільгосппродукції України.

Важливо зауважити, що далі використовуватимуться дані Державної митної служби за 2023 рік. Згідно з ними, загальна сума імпортованих агротоварів з Польщі становила $825,9 млн, тобто у понад $120 млн менше, ніж наводить Інститут аграрної економіки. Водночас митники також наголошують, що Польща є беззаперечним лідером серед європейських постачальників товарів в Україну.

Експорт та імпорт агропродукції України та Польщі

Загальний імпорт агарної продукції з Польщі, включно з кормами для тварин, у 2023 році становив $825,93 млн. Водночас наш експорт аграрки до сусідньої країни перевищив цю суму у понад двічі – $1,74 млрд.

Уже тривалий час Польща на державному рівні обмежує експорт українського зерна.

За даними митниці, один із найбільших експортних продуктів з України в Польщу припадає на кукурудзу, яка використовується у кормах для тварин. Минулого року ми відправили в Польщу 546,3 тис. тонн кукурудзи на $115 млн. Для порівняння, із Польщі імпортували 4,89 тис. тонн на $1,1 млн.

Крім того, торік було доставлено 322,1 тис. тонн пшениці на $68,9 млн та ячменю – 52,1 тис. тонн на $10,4 млн.

Польський імпорт становив 3,6 тис. тонн пшениці на $814 тис. та 213 тонн ячменю на $60 тис.

Також до основного українського експорту входять:

  • горіхи – 35,2 тис. тонн на $50,19 млн;
  • соєві боби – 156,9 тис. тонн на $66,3 млн;
  • насіння свиріпи або ріпаку – 93,3 тис. тонн на $50,5 млн;
  • насіння соняшнику – 29,7 тис. тонн на $11,8 млн;
  • соєва олія – 217,3 тис. тонн на $181,3 млн;
  • соняшникова та бавовняна олії – 416,2 тис. тонн на $354,6 млн;
  • ріпакова та гірчична олії – 74,3 тис. тонн на $63,2 млн;
  • цукор – 39,6 тис. тонн на $30,5 млн;
  • макуха (від соєвої олії та рослинних жирів) – загалом 1,3 млн тонн на $361,7 млн.

Нещодавно міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Секерський заявив, що намагатиметься через Єврокомісію додатково заблокувати імпорт українського цукру та м’яса птиці.

Якщо з цукром ситуація ще може бути зрозумілою – експорт в 50 разів переважає імпорт, то з м’ясом птиці все не так просто. Дані митниці свідчать, що торік Україна експортувала в Польщу 4,5 тис. тонн м’яса та субпродуктів птиці ($7,5 млн). Водночас ми імпортуємо з Польщі м’ясо птиці майже в 10 разів більше – 40 тис. тонн на $20,4 млн.

Загалом серед імпортованих з Польщі харчів велику частку займають сири. Торік до нас поставили цього продукту на $83,3 млн (15,18 тис. тонн).

Також найбільше Польща експортує в Україну:

  • шоколад – 12,6 тис. тонн на $60,9 млн;
  • хлібобулочні вироби – 11,3 тис. тонн на $50 млн;
  • овочі, приготовлені чи консервовані (морожені і неморожені) – загалом 28,5 тис. тонн на $61,7 млн;
  • соки та солодкі воді – загалом 65,2 тис. тонн на $42 млн;
  • каву – 7,1 тис. тонн на $32 млн;
  • продукти для годівлі тварин – 50,2 тис. тонн на $101,8 млн.

Цікаво, що Україна також імпортує з Польщі продукти борщового набору. Зокрема, 7,3 тис. тонн капусти ($6,6 млн), 23,7 тис. тонн цибулі ($16,5 млн), 15,5 тис. тонн моркви та буряків ($8,6 млн), і навіть майже 10 тис. тонн сала ($10,4 млн).

Попри те, що в грошовому еквіваленті Україна експортує в Польщу аграрної продукції та харчів удвічі більше, ніж імпортує, загалом імпорт польських товарів значно переважає експорт українських. Торік Польща поставила в Україну товарів на $6,6 млрд, Україна ж сусідам – на $4,75 млрд.

Найбільше Україна імпортує польські нафтопродукти ($805 млн), кам’яне вугілля та кокс ($152,7 млн), нафтові гази ($341,8 млн), різноманітні мінеральні добрива (понад $360 млн), електротехніку та металевий прокат. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!