Нафта дорожчає через протистояння Ірану та Ізраїля: чого чекати українським водіям на стелах АЗС

Джерело:  Delo
дизельное топливо

Різке здорожчання нафти через напругу на Близькому Сході змінило очікування трейдерів на поступове здешевшання пального. Зростання котирувань поки не достатньо, для зростання цін на бензин та дизель на АЗС, але якщо нафта продовжить дорожчати ціни на ці види пального на стелах в другій половині жовтня можуть зрости. Тим часом ціна на автогаз в Україні продовжує рости, оскільки до фактора збільшення акцизу додалось сезонне зростання попиту в Європі.

Світові ціни на нафту за минулий тиждень зросли через загрозу масштабної війни на Близькому Сході. Ізраїль пообіцяв Ірану удар у відповідь на ракетний обстріл 1 жовтня. Інвестори побоюються, що цей удар може бути здійснений по нафтовій інфраструктурі Ірану, що поставить під загрозу постачання сирої нафти з регіону.

Станом на вечір п’ятниці 4 жовтня порівняно з попереднім днем листопадові ф’ючерси еталонної марки Brent здорожчали на $0,43 за барель або на 0,55% до $78,05 за барель, а листопадові ф’ючерси американської марки нафти West Texas Intermediate здорожчали на $0,91 за барель або на 0,67% до $74,38 долара за барель. За тиждень ціна Brent знизилась на 8%, а WTI — на 9,1%.

Зростання нафтових котирувань обмежила заява Байдена про те, що Ізраїлю не варто бити по іранській нафтовій промисловості, а треба шукати альтернативні цілі.  За оцінкою JPMorgan іранська нафтова промисловість не є пріоритетною ціллю для ізраїльських військових, але ціни на нафту ростимуть поки конфлікт не буде врегульовано. Тим часом уряд на сході Лівії та лівійська Національна нафтова корпорація 3 жовтня заявили, що всі нафтові родовища, а також нафтові термінали відновлять роботу після того, як урядам на сході та заході країни вдалося врегулювати конфлікт щодо керівництва Національним банком. Попри війну в країні Лівія залишається значним експортером нафти, але наприкінці серпня експорт сирої нафти з цієї країни скоротився 1,2 млн барелів на добу до 460 тис. барелів на добу через конфлікт між групами, які претендують на владу.

Мережі АЗС різатимуть знижки

За даними консалтингової компанії “Нафторинок” станом на 4 жовтня порівняно з 27 жовтня ціна на дизпаливо зросла на 79 коп./л до 43,57 грн/л. Головним чинником стало зростання дизельних котирувань в ЄС. Спотова ціна дизелю в ЄС за тиждень (3 жовтня порівняно з 26 вересня) зросла на 4,9-5,5%, або на $34-36/тонна до $692-699/тонна в північно-західних портах та $690-697/тонна в портах Середземного моря.

Середня гуртова ціна на бензин А-95 станом на 4 жовтня порівняно з 27 вересня зросла на 4 коп./л до 46,04 грн/л.

На цьому тижні трейдери розраховують на підвищення цін, що частково було реалізовано в п’ятницю, однак попиту на дорогий ресурс не було. Через підвищений інтерес на дешеве пальне та затримку розвантаження одного з суден на Дунаї навіть утворився затор з танкерів та барж, які стоять в черзі на вивантаження в європейські порти, через що нервують ті, хто зробив передоплату

Олексадр Сіренко
Олексадр СіренкоАналітик консалтингової компанії “Нафторинок”

На АЗС середні ціни на бензин та дизельне пальне за минулий тиждень майже не змінилися з тенденцією до незначного зростання. Середня ціна бензину А-95 виросла на 3 коп./л до 56,52, а ціна середня ціна дизпалива зросла на 12 коп./л до 52,62 грн/л.

За словами засновника групи компаній “Прайм” Дмитра Льоушкіна, загроза масштабної війни на Близькому сході та зростання світових цін на нафту зараз є визначальним фактором на українському ринку пального. За минулий тиждень ціни в гурті вже зросли й на цьому тижні очікується їх подальше підвищення. Це скасовує потенціал до зниження цін на АЗС, який був наприкінці вересня. Мережі поки не підвищуватимуть ціни на стелах, але будуть коригувати акційні пропозиції, тому знижки на пальне скоротяться.

Зараз дуже важко прогнозувати якою буде ціна на нафту. Але якщо ціна на Brent дійде до $80/барель та протримається на цій позначці якийсь час, можна буде очікувати зростання цін на бензин та дизель на АЗС в межах 1 грн/л. Проте на цьому тижні ціни залишаться незмінними

Дмитро Льоушкін
Дмитро ЛьоушкінЗасновник групи компаній “Прайм”

Таким чином на цьому тижні ціни на бензин та дизельне пальне на АЗС залишаться незмінними. Проте якщо висхідний тренд на глобальному нафтовому ринку продовжиться, можна буде очікувати зростання цін на наступному тижні.

Зростання попиту на газ в Європі штовхає ціни в Україні до нових рекордів

За даними “Нафторинку” гуртові партії LPG в Україні на умовах самовивозу протягом 3-4 жовтня подорожчали на 214 грн/тонна до 55292 грн/т ($808/т без податків). За минулий місяць обсяги постачання автогазу в Україну у вересні порівняно з серпнем знизились більш ніж удвічі зі 124 тис. тонн до 51,9 тис. тонн. Водночас в “Нафторинку” зазначають напередодні підвищення акцизів на пальне трейдери сформували значні запаси газу і за умов незмінного споживання цих запасів вистачатиме до середини жовтня.

За минулий тиждень середня ціна скрапленого газу на АЗС зросла на 77 коп./л до 33,49 грн тонна. Протягом 3-4 жовтня на АЗС Ukrnafta ціна газу зросла на 30-50 коп./л, до 32,79-32,99 грн/л. Shell збільшила ціну на 1,00 грн/л до середніх 33,92 грн/л, чим скоротила відрив від мереж-мейджорів, де ціна газу наближається до 35,00 грн. Також вартість коригували “БРСМ-Нафта”, Motto, Amic, Marshal та переважна частина середніх та дрібних операторів. Від початку вересня газ на АЗС здорожчав на 4,95 грн/л.

За словами засновника системи торгівлі скрапленим газом Sintonec LPG Михайла Шубана, на наступному тижні очікується подальше зростання гуртових цін в межах 500-1000 грн/тонна. Це зумовлено зростанням котирувань газу в ЄС через сезонне зростання попиту. Ціни на АЗС продовжать наздоганяти гурт і на наступному тижні газ на стелах може здорожчати на 30-80 коп./л.

Ціни на пальне у великих мережах АЗС:

Мережа АЗС Бензин А-95, грн/л Дизпальне, грн/л Автогаз, грн/л
OKKO 59,99 55,99 34,99
WOG 59,99 55,99 34,98
Socar 60,99 56,99 34,99
Motto 53,98 49,98 32,48
БРСМ-Нафта 54,29 50,49 32,49

Дані: застосунки мереж АЗС.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!